Vroege Vogels Radio: Sophie Brasseur over zeehonden die ook lijden aan vogelgriep

Onderzoeker Sophie Brasseur van IMARES Wageningen UR vertelde bij Vroege Vogels Radio van 7 december jl. over het virus dat woedt onder gewone zeehonden op het Duitse, Deense en nu ook Nederlandse wad.

Beluister het interview:

De winter is de tijd dat de grijze zeehonden in de Waddenzee hun jongen werpen. Dit jaar houdt zeehondenonderzoekster dr. Sophie Brasseur van IMARES Wageningen UR de zeehonden nog beter in de gaten dan anders. Er waart namelijk al een paar maanden een virus rond onder de zeehonden op het Duitse en Deense wad; nota bene een vergelijkbaar virus als die de kippen momenteel teistert.

Zoals het er nu naar uit ziet zal de 'schade' onder de Nederlandse zeehonden meevallen. Bovendien, zo stelt Brasseur, is de populatie van zowel de gewone als de grijze zeehond op dit moment sterk genoeg om wel een stootje te kunnen hebben. De uitbraken van het Phocine Distemper Virus, die in 1998 en 2002 plaatsvonden, doodden toen een groot deel van de populaties, maar zelfs daarvan konen ze snel herstellen. De schatting is dat nu in het ergste geval 10% van de dieren door het influenzavirus zullen sneuvelen.

Bron: http://vroegevogels.vara.nl

Gerelateerd nieuwsbericht: