WoW-studie: Maag-darmklachten na het eten van gluten

In dit onderzoek kijken de onderzoekers naar de effecten van verschillende soorten brood op maag- en darmklachten en algeheel welbevinden in mensen die gevoelig zijn voor gluten, zonder dat daarbij sprake is van coeliakie (glutenintolerantie). De wetenschap geeft deze groep mensen dan ook de naam niet-coeliakie gerelateerde glutengevoeligheid.

Mensen met glutengevoeligheid hebben klachten die doen denken aan coeliakie, maar ook passen bij het prikkelbare darmsyndroom, namelijk buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie. In tegenstelling tot mensen met coeliakie, is er geen sprake van een beschadigde darmwand en worden er ook geen tarwe-allergeen specifieke antilichamen in het bloed aangetroffen.

De resultaten van dit onderzoek zullen worden gebruikt om beter te begrijpen waarom sommige soorten brood tot bepaalde klachten leiden en om inzichten te geven in welke personen het meest kwetsbaar zijn om deze klachten te ontwikkelen.

Wat staat er voor u tegenover?

• Een financiële vergoeding van € 60,-
  • Een reiskostenvergoeding van €0,19 per kilometer, of vergoeding van de reiskosten met openbaar vervoer
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Profiel deelnemers

Wij zoeken 80 mannen en vrouwen die:

• Tussen de 18 en 70 jaar oud zijn
  • Maag-darmklachten ervaren na het eten van gluten
  • Geen coeliakie* of tarwe-allergie hebben
  • Niet deelnemen aan ander medisch wetenschappelijk onderzoek

*Indien dit via uw (huis)arts is getest, vragen wij uw toestemming om deze gegevens op te vragen. Indien dit nog niet bij u getest is, kunnen wij dat doen door middel van een bloedonderzoek. Dit kan alleen als u op dat moment nog regelmatig gluten eet. Voor dit bloedonderzoek vragen wij u wel naar de universiteit te komen (ongeveer 20 minuten).

Over het onderzoek

Het onderzoek is in 2019 opgestart op de Universiteit Maastricht en vindt vanaf 2021 ook plaats bij de Wageningen University & Research.

Voorafgaand aan het onderzoek heeft u telefonisch contact met de onderzoeker. Indien u besluit om mee te doen, maakt u met de onderzoeker een afspraak voor een (digitaal) vooronderzoek van ongeveer 1 uur. Dit vooronderzoek is bedoeld om te kijken of u voldoet aan de criteria om mee te kunnen doen.

Bij deelname aan het onderzoek vragen wij u voor 1 testdag (8,5 uur) nuchter naar de universiteit te komen. Bij deze testdag krijgt u ontbijt en lunch met glutenbevattend of glutenvrij brood, dit wordt willekeurig bepaald. We vragen u vervolgens om ieder uur een vragenlijst in te vullen.

Meer informatie leest u in de informatiebrochure.

Informatiebrochure WOW-studie

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de WOW-studie en wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek. Meld u aan via deze knop: