Impact story

Wageningse online applicatie vermindert risico’s van teken

Een teek lijkt op een onschuldig spinnetje, maar sommige van die bloedzuigertjes maken mensen ernstig ziek. Dankzij de online applicaties tekenradar en Teken-Alert, ontwikkeld door Wageningen University & Research, zijn burgers zich meer bewust van teken en hun risico’s. En dat is belangrijk, want hoe eerder de teek en de ziekte worden opgemerkt, hoe beter de behandeling aanslaat.

Ik denk dat er minder mensen ziek worden van tekenbeten omdat we continue aandacht besteden aan het tekenprobleem
Arnold van Vliet, bioloog Wageningen University & Research

In 2017 liepen mensen in Nederland naar schatting 1,5 miljoen tekenbeten op. Dat gebeurde niet alleen in het bos, maar ook in stadsparken en de achtertuin. “Het probleem is dat een deel van die teken ziekteverwekkers bij zich draagt”, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research (WUR). Het bekendste voorbeeld is de Borrelia-bacterie: de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Bovendien maakt de hyalommateek, ook wel reuzenteek genoemd, zijn opmars in Nederland. Hoewel de kans dat je hem tegenkomt verwaarloosbaar klein is, draagt deze teek weer andere ziekteverwekkers met zich mee, waaronder het krim-congovirus.

Wageningse onderzoekers richtte in 2012, samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), een meldpunt voor tekenbeten op: tekenradar.nl. Jaarlijks komen daar negenduizend meldingen van tekenbeten binnen. Zo houden wetenschappers bij hoeveel mensen een tekenbeet oplopen en waar dat gebeurt. “Dankzij de hulp van burgers weten we nu dat een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin”, zegt initiatiefnemer Van Vliet.

Ook laat de online applicatie zien waar mensen de ziekte van Lyme oplopen. Tekenradar deelt de kennis over teken om besmettingen met Lyme via de Borrelia-bacterie zoveel mogelijk te voorkomen of tijdig te signaleren. Ook ontwikkelde WUR Teken-Alert binnen de online applicatie Nature Today. Teken-Alert maakt een dagelijkse schatting van de kans op een tekenbeet op basis van omgevingsfactoren zoals vochtigheid en temperatuur. “Ik denk dat er minder mensen ziek geworden zijn omdat we continue aandacht besteden aan het tekenprobleem, zowel via de tekenradar en Teken-Alert als via andere media”, aldus Van Vliet.

De tekenradar applicatie