Impact story

Warmte-eilanden: WUR en aanpassing aan klimaatverandering in de stad

In steden is het warmer dan in het buitengebied en door de klimaatverandering wordt het in de stad steeds warmer. In het centrum van grote metropolen kan het wel 10 graden warmer zijn dan op het platteland.

Tijdens de hittegolven die Europa troffen in de zomer van 2003 en 2006 zijn duizenden ouderen overleden als gevolg van de hitte. Alleen al in Frankrijk zijn volgens het Franse nationale gezondheidsinstituut in 2003 als gevolg van de hittegolf 14.802 doden gevallen. Deze angstaanjagende aantallen baren de bevolking zorgen en tonen aan dat aanpassingen in de stad nodig zijn.

Fiets met weerstation

Bert Holtslag en zijn collega’s van WUR-leerstoelgroep Meteorologie en
Luchtkwaliteit hebben ontdekt dat warmte-eilanden in de stad niet alleen een probleem opleveren voor grote steden in warme gebieden, maar ook voor kleine plaatsen in Nederland. Tijdens een mooie zomeravond kan het in het centrum van Wageningen 6 graden warmer zijn dan op het platteland. Om de factoren te analyseren die bijdragen aan deze temperatuurstijging in de stad, heeft WUR een fiets ontwikkeld voorzien van een weerstation, waarmee straling van de zon, door gebouwen weerkaatste straling, vochtigheid en temperatuur worden geregistreerd. Aan de hand van deze gegevens, een netwerk van waarnemingen in de stad en model-onderzoek is een app ontwikkeld om de overheid en burgers te informeren over straten met een hoog risico op oververhitting of over de minst vervuilde wegen voor een fietstocht.

Natuurlijke oplossingen

Deze informatie is ook nuttig om te bepalen welke factoren zorgen dat een gebied beter is aangepast aan klimaatverandering. Nederland is niet goed ingespeeld op hete zomers. Zo zou er meer schaduw moeten zijn in onze steden. De beste oplossingen zijn eigenlijk afkomstig uit de natuur. Zo is het gebruik van bomen als beschutting tegen zonlicht de beste manier om onze straten leefbaarder te maken. WUR blijft de gevolgen van de klimaatverandering volgen en levert ook ideeën om het hoofd te bieden aan deze grote uitdaging van de eenentwintigste eeuw.