Wedstrijd - Sorghum- en termietenpap, oplossing voor het wereldvoedselprobleem?

Arm of rijk, jong of oud, in Europa of Afrika, iedereen moet eten. Harmke Klunder is erg geïnteresseerd in de voedselproblemen op de wereld en deed daarom mee aan een wedstrijd om een technische oplossing voor het wereldvoedselprobleem te verzinnen. Ze werd uitgenodigd voor de finale in de VS en won die nog ook!

Samen met drie internationale studiegenoten (Mexicaans, Pools en Turks) wilde ze iets bedenken wat voedzaam en gemakkelijk is én lokaal te maken. Ze kwamen op het idee om sorghumpap (sorghum is een veelgebruikt graan in Afrika) te mengen met termieten. Als mensen dan geen geld hebben om naast de pap vlees, vis of bonen te eten, krijgen ze op deze manier toch bepaalde belangrijke voedingsstoffen binnen. Termieten zijn een goedkope en gemakkelijke eiwitbron. Ze zijn voedzaam en komen veel voor, overal in Afrika.

Ze wonnen de prijs met dit idee. Daarna wilde Harmke zich er nog meer in verdiepen. Dus onderzocht ze voor haar afstudeeronderzoek of de pap echt gemaakt kon worden. “Gelukkig worden eigen initiatieven vaak erg goed gesteund door de docenten van Wageningen University, want er moet toch best veel geregeld worden om zo’n onderzoek te doen. Ik ben erg blij dat ik met mijn technische kennis een beetje bij kan dragen aan oplossingen voor wereldwijde problemen!”

Gerelateerde opleidingen: