'Wormenpoep, het zwarte goud' bij De Kennis van Nu

Steeds meer mensen gebruiken het tegenwoordig voor hun planten: wormenpoep. De Kennis van Nu onderzoekt het wetenschappelijke geheim achter dit goedje samen met Wageningse wetenschappers Jan Willem van Groenigen, Ingrid Lubbers en Hannah Vos.

Kijk de uitzending van donderdag 7 december 2017 hier terug.

In de uitzending was er veel aandacht voor het wormenonderzoek van Ingrid Lubbers (Bodemgeografie en Landschap), Hannah Vos (Bodemchemie en Chemische Bodemkwaliteit) en Jan Willem van Groenigen (Bodembiologie en Biologische Bodemkwaliteit). De belangrijke rol van wormen bij het reguleren van nutrientencycli in de landbouw komt uitgebreid aan bod. Hannah vertelt in het gloednieuwe 'wormenhotel' en in het CBLB lab over haar onderzoek naar verhoogde fosfaatbeschikbaarheid in de bodem door wormen.

Ingrid vangt wormen en laat haar vermicomposteringsbak zien, en Jan Willem vertelt over de rol die wormen spelen bij broeikasemissies uit de bodem. Ook laat Hannah in een soort van 'Keuringsdienst van aarde' rol haar licht schijnen over de wormencompost die verkocht wordt als wondermest en vooral erg populair lijkt onder wiettelers.

De NTR heeft dankbaar gebruik gemaakt van de vele mooie timelapsefilmpjes die fotograaf/ kunstenaar Wim van Egmond samen met Ingrid, Jan Willem en Gerlinde De Deyn heeft gemaakt in de afgelopen jaren.

In de VPRO-gids staat een gerelateerd artikel met veel aandacht voor het onderzoek van Jan Willem van Groenigen.