Zeewierkweek in windmolenparken

Impact story

Zeewierkweek in windmolenparken

In de zoektocht naar gezonde, duurzame voeding duikt steeds vaker zeewier op. Wageningen Marine Research onderzoekt hoe kwekers de productie op een ecologisch verantwoorde manier kunnen verhogen, bijvoorbeeld rondom windmolenparken.

De mogelijkheden van zeewier lijken eindeloos: als hip nieuw ingrediënt op onze menukaart, als eiwitrijk vee- en visvoer, of als duurzame grondstof voor bioplastic en brandstof.

Henrice Jansen, onderzoeker bij Wageningen Marine Research

400 vierkante kilometer

Het is dus niet verwonderlijk dat steeds meer consumenten en overheden zich volop in het zeewier storten. In de Noordzee Gebiedsagenda 2050 wordt zelfs gesproken over 400 vierkante kilometer aan duurzame zeewierteelt.

Voordat het zover is, moet er eerst meer onderzoek worden gedaan. De grootschalige kweek van zeewier staat nu nog in de kinderschoenen, stelt Henrice Jansen van Wageningen Marine Research. Zij onderzoekt hoe de productie zo duurzaam mogelijk verhoogd kan worden: “Het is prima mogelijk om in de Noordzee op grote schaal zeewier te kweken, maar we moeten goed kijken naar de impact op het ecosysteem. Het kan bijvoorbeeld een kraamkamer zijn voor allerlei visjes, maar het kan ook exoten aantrekken.”

Duurzaam voedsel en duurzame energie

Jansen komt de combinatie aquacultuur-windmolenparken vaak tegen in haar onderzoek. Windmolenparken hebben veel potentie als kweeklocaties voor zeewier, aangezien er tussen twee velden bijna geen schepen varen en er dus ruimte is voor aquacultuur. Zeewier wordt in beleidsdocumenten dan ook vaak genoemd als één van de belangrijkste Multi-use toepassingen van windmolens op zee. Mogelijk liggen duurzaam voedsel en duurzame energie binnenkort dus heel dicht bij elkaar in de Noordzee.

De Noordzeeboerderij

De Noordzeeboerderij zet zich in voor het ontwikkelen van een duurzame zeewiersector en werkt met Wageningen University & Research aan diverse projecten.