Impact story

Beheersing van vogelmijt in pluimvee dichtbij

Na vele jaren van fundamenteel onderzoek en praktijktesten, ontwikkelden onderzoekers van Wageningen Livestock Research een geïntegreerde aanpak om vogelmijt (bloedluis) in pluimvee te beheersen.

Jaarlijks verlies van één euro per hen

De bloedzuigende vogelmijt (dermanyssus gallinae) terroriseert vooral leghennen, waardoor de boer jaarlijks tegen een verlies van één euro per kip aanloopt. Duizenden mijten kunnen een kip per nacht aanvallen. Dit gaat ten koste van haar welzijn, gezondheid, veerkracht en eiproductie en -kwaliteit.

Stelt u zich eens voor hoe u zich elke nacht zou voelen bij een aanval door meer dan duizend muggen!
Monique Mul, onderzoeker Dierenwelzijn en gezondheid

Vroegtijdig waarschuwingssysteem voor boeren

Wageningen Livestock Research ontwikkelde een systeem voor vroegtijdige waarschuwing. Dit systeem maakt gebruik van infraroodlicht om de mijten te tellen die zich aangetrokken voelen tot de warme schuilplaats in een geperforeerde buis (schijnzitstok). Het systeem waarschuwt de boer wanneer het plaagniveau een drempel overschrijdt om actie te ondernemen.

Marktintroductie

Een particulier bedrijf dat de mijtenteller marktrijp maakte , kreeg van de Provincie Limburg 30.000 euro ter ondersteuning van de commerciële introductie.

Illustratie: De effecten van een vogelmijtenplaag (Wageningen Livestock Research).
Illustratie: De effecten van een vogelmijtenplaag (Wageningen Livestock Research).