Bollenteelt uit de grond moet leiden tot betere kwaliteit en minder verliezen
Nooit meer percelen zoeken ver van huis en geen bodemgebonden ziekten meer. Dat perspectief lonkt als bollen boven de grond geteeld worden. En het lijkt te lukken, zo laat onderzoek zien van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk en bollentelers
Bollen wel in de buitenlucht blijven telen, maar dan op substraat of op water. Dit revolutionaire teeltsysteem biedt talloze voordelen ten opzichte van de traditionele teelt in de grond.
Teelt beter te sturen
Als bollentelers de bollen niet langer in de grond telen, zijn ze grotendeels verlost van bodemgebonden ziekten. Daarnaast hebben ze de teeltomstandigheden beter in de hand, waardoor ze gericht kunnen sturen op een hogere opbrengst of een betere kwaliteit. Bovendien gaan de verliezen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu omlaag omdat de ondergrond is afgedekt. Alles wat uitspoelt is daardoor op te vangen.
De onderzoekers zoeken naar systemen die zowel praktisch uitvoerbaar zijn als rendabel. Daartoe testen ze verschillende vormen van teelt los van de grond. Zo hebben ze al uitgezocht hoe hyacinten en lelies groeien op verschillende substraten, zoals duinzand en rivierzand. Ook testen de onderzoekers een systeem waarbij de bollen wel in de grond zitten, maar de ondergrond wordt afgedekt met folie. Daarnaast testen ze de waterteelt van hyacinten in bakken met voedingsoplossing en kleikorrels als steunmateriaal.
Vragen waar het onderzoek antwoord op wil geven
- Wat zijn de optimale omstandigheden voor bolgroei?
- hoe dik moet de teeltlaag zijn
- welke substraat is geschikt
- hoe zien de bemesting en de watergift eruit
- wat is de invloed van de temperatuur
- Is bollenteelt de grond uit uiteindelijke rond te rekenen voor de bloembollenbedrijven?
Onderzoek met de praktijk
Veel van dit onderzoek vindt plaats op een van de proeflocaties van de onderzoeksinstituten. Daarnaast experimenteren ook telers met bloembollenteelt in goten, potten of substraatbedden.
Het onderzoek voor bloembollen is onderdeel van een groter project waarbij de onderzoekers ook uitzoeken hoe ze andere gewasgroepen ‘uit de grond’ kunnen telen.
Meer informatie
Website van het onderzoekprogramma “Teelt de grond uit”