Showcase

Capsules verbeteren de darmgezondheid van varkens

Maagzweren, oornecrose of clostridium: op varkensbedrijven kunnen verschillende ziekten opduiken. Een goede darmgezondheid kan ziekten bij varkens helpen voorkomen. Onderzoekers van Wageningen University & Research testen twee soorten capsules die de darmgezondheid van varkens meten. Met die capsules weten veehouders straks bijvoorbeeld wanneer ze het dieet van hun dieren moeten aanpassen.

De darmen zijn het grootste orgaan van het varken. Bijna anderhalve kilo aan bacteriën, virussen, schimmels en gisten in de darmen (het zogeheten microbioom) bepalen hoe gezond of ziek het dier is. "Een goede darmgezondheid is cruciaal voor een sterke weerstand en efficiënte groei. Daarnaast heeft een goede darmgezondheid een positief effect op de mentale gezondheid het dier", zegt onderzoeker Guillermo Amador. "We testen twee bestaande capsules om de darmgezondheid van varkens te meten. Een capsule die oorspronkelijk is ontwikkeld voor menselijk gebruik en een capsule die wordt ontwikkeld voor gebruik bij dieren. De capsules helpen de veehouders straks om de darmgezondheid van hun dieren te monitoren en om ziekten te voorkomen."

Beide capsules worden oraal toegediend. De varkens slikken de capsules in en die bewegen vervolgens door de darmen en komen naar buiten met de poep. In de ene capsule (ontwikkeld door het OnePlanet Research Centre) zitten ingebouwde sensortechnieken die bijvoorbeeld ontstekingswaarden, opname van voedingsstoffen en microbiota-activiteit meten. Via wifi en bluetooth worden de data op een computer uitgelezen. De andere capsule (ontwikkeld door DuPont) functioneert als een soort spons waarmee een monster van de dunne darm wordt afgenomen. Uit dat monster kunnen de onderzoekers bepalen wat de samenstelling is van het microbioom op verschillende delen van het darmkanaal.

De varkenshouder kan de darmgezondheid van zijn dieren straks eenvoudig monitoren. En als het nodig is, kan hij of zij de voedingsstoffen in het voer aanpassen.
Guillermo Amador

Darmgezondheid op afstand monitoren

Volgens Amador kan de varkenshouder de darmgezondheid van zijn dieren straks dus eenvoudig monitoren. Als het nodig is, kan hij of zij de voedingsstoffen in het voer aanpassen, bijvoorbeeld door het toevoegen van enzymen. Daarnaast kan de veehouder een ziekte-uitbraak van bijvoorbeeld gastro-enteritis (buikgriep) vroegtijdig detecteren en verspreiding voorkomen door de besmette dieren snel uit de groep te halen.

Uiteindelijk willen de onderzoekers een capsule ontwikkelen die geschikt is voor verschillende dierensoorten. De producenten van de capsules werken al aan kleinere varianten. ‘In de toekomst kunnen dan bijvoorbeeld ook pluimveehouders deze technologie gebruiken voor het verbeteren van de darmgezondheid van hun kippen’, aldus Amador.