Chemisch dunnen mogelijk maken onder alle omstandigheden


In noodgevallen kunnen fruittelers altijd nog met de hand dunnen. Maar liever niet. Chemisch dunnen is veel effectiever. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving zoekt en test daarom nieuwe middelen die het goed doen onder alle omstandigheden.

Geen fruitteler kan eronderuit: dunnen. Het is de enige manier om in het najaar een goede kwaliteit appels of peren te krijgen van de juiste grootte. Van oudsher vergde dit dunnen veel handwerk: de arbeiders moeten immers met de hand alle bomen langs gaan en de overtollige, zwakke vruchten verwijderen.

Boom laat zwakke bloemetjes vallen

Tegenwoordig is het mogelijk chemisch te dunnen. Deze middelen bevatten groeiregulatoren die ervoor zorgen dat de boom de zwakkere vruchten laat vallen. Het beste tijdstip daarvoor is vier weken na de bloei. Dan is namelijk al zichtbaar hoeveel bloemen zich tot vruchten ontwikkelen. Soms bloeit een boom zo overvloedig dat het beter is om al tijdens de bloei te spuiten. Anders lukt het later niet meer om het teveel aan bloemetjes weg te krijgen.

Voorkom beurtjaren

Chemisch dunnen is niet alleen gunstig voor de kwaliteitssortering. Het voorkomt ook dat de bomen beurtjaren krijgen. De beginnende zaden in de bloemknoppen produceren namelijk een groeistof die de aanleg van bloemknoppen voor het jaar daarop reguleert. Als er veel bloemetjes met zaden zijn, dan komen er het jaar daarop weinig bloemetjes. Tenzij de bloemetjes al verwijderd zijn voordat de groeistof ontstaat. Dat is het geval als de bloemetjes binnen zes weken na de bloei verwijderd zijn. En dat lukt alleen met chemisch dunnen.

Middelen werken niet altijd

Tot zover de theorie. Want in de praktijk verloopt het chemisch dunnen niet altijd naar wens. De bestaande middelen werken namelijk alleen als de temperatuur boven de 18 graden is. Bovendien is het voor sommige middelen noodzakelijk dat het gewas droog is, anders komen er verbrandingsplekken op de bladeren. En dat kan weer de vruchtgroei en vruchtkwaliteit nadelig beïnvloeden. Verder komt het tijdstip van spuiten heel nauw. Wie te vroeg of te laat spuit, heeft geen profijt van de bespuiting.

Het gevolg is dat naast chemisch dunnen meestal ook handmatig dunnen nodig is.

Telers en fabrikanten van de gewasbeschermingsmiddelen zijn dan ook op zoek naar middelen die het onder alle omstandigheden goed doen. De onderzoekers van PPO testen dit soort nieuwe middelen uit.


Toelichting bij foto: Een tak met teveel jonge Elstar appeltjes. Dunning is hier nodig om het aantal vruchten te beperken en een goede maat en kwaliteit (kleur, suikergehalte) appels te krijgen.