Oproep

DaPa-studie: een onderzoek naar de opname van zuiveleiwitten en plantaardige eiwitten

Eiwit is een belangrijke voedingsstof, want het levert ons lichaam bouwstenen (aminozuren) die nodig zijn voor groei, ontwikkeling, spieropbouw en spierbehoud. De afgelopen jaren neemt de vraag naar duurzame voeding toe door het veranderende klimaat en de groeiende wereldbevolking. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe plantaardige eiwitbronnen. De overgang naar de consumptie van meer plantaardige eiwitbronnen zal voordelen opleveren voor het milieu.

Wageningen University & Reserach deed onderzoek naar de aminozuuropname van eiwitten uit erwten en tuinbonen en vergelijkt dit met eiwitten uit melk (wei-eiwit en caseïne). Daarnaast zullen twee eiwitmengsels (erwteneiwit met melkeiwit en erwteneiwit met een toegevoegd aminozuur) getest worden. Dit wordt onderzocht in gezonde proefpersonen.

Het onderzoek is uitgevoerd in mei-juni 2023 op de universiteit in Wageningen (Helix). Het onderzoek heeft in totaal 6 weken geduurd waarin de deelnemers 6 keer naar de onderzoekslocatie kwam voor een test waarbij bloed wordt afgenomen na het drinken van een eiwitshake.

Vragen?

Neem dan contact op met het onderzoeksteam via: dapa.studie@wur.nl of
bel 06 2804 3164. Reacties bij voorkeur per e-mail, vermeld wel uw
telefoonnummer zodat we u terug kunnen bellen.