De boomkwekerij krijgt milieuvriendelijke plastics en substraten
Biologisch afbreekbare potjes, bindbuis en substraat van hernieuwbare grondstoffen. Het zijn maar een paar voorbeelden van nieuwe materialen waar Prakijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) aan werkt. Allemaal om de boomkwekerij duurzamer te maken.
De boomkwekerij kan op eenvoudige manier duurzamer worden. Dat is het geval als ze niet-duurzame materialen gaan vervangen door wel duurzame materialen.
Nu nog zitten veel van de planten en bomen in plastic potten, gemaakt uit aardolie. De boomkwekers binden de jonge bomen met plastic bindtouw vast en gebruiken substraat dat deels bestaat uit veen. Maar de voorraad aardolie, gebruikt om plastic te maken, is eindig. Bovendien breekt plastic vrijwel niet af als het op de grond valt. Na jaren ligt losgeraakt bindbuis nog steeds op de grond. Ook gebruik van veen wordt door velen niet als duurzaam gezien.
Duurzame materialen
Onderzoekers zijn daarom naarstig op zoek naar alternatieve materialen die wel duurzaam zijn. Ze zoeken naar hernieuwbare grondstoffen, die voorradig blijven. Daarbij kijken ze uiteraard wel of een alternatief praktisch is. Potten voor kamerplanten maken van biologisch afbreekbaar materiaal kan wel. Maar als de potten te vroeg afbreken zit de consument met een berg grond op zijn vensterbank. Ook voor bindbuis is het handig als het na verloop van tijd uiteen valt. Als het dan op de grond valt, breekt het af.
Belangrijk bij de zoektocht is dat het nieuwe product even duur of goedkoper is dan het oude materiaal of kwalitatief beter is. Zo is het nadeel van veen in substraat dat het vrij makkelijk inzakt. Is een nieuwe grondstof stabieler, dan stapt een boomkweker sneller over.