Showcase

De invloed van licht op dierenwelzijn

Licht bestaat uit een mengsel van kleuren (golflengtes), die variëren in intensiteit. Het blijkt dat de verschillende diersoorten licht vaak anders waarnemen dan mensen.

Spectrum en gevoeligheid

Het patroon van intensiteit per golflengte noemen we het spectrum. Per lichtbron is dit anders. Daarnaast is er nog de gevoeligheid van het oog per golflengte.

Kippen nemen UV-licht waar

Bekend is dat kippen UV-licht kunnen waarnemen, iets wat mensen niet kunnen. Deze lichtfrequentie zit ook niet in de gangbare kunstlichtbronnen, terwijl het wel nut kan hebben. Onderzoek bij kippen wijst uit dat verschillen in licht een aantoonbaar effect hebben op het dierenwelzijn. Er is bijvoorbeeld minder verenpikkerij bij daglicht met UV.

Unieke database met lichtspectrum

Voor verschillende lichtbronnen, inclusief de moderne LED-verlichting, heeft Wageningen Livestock Research het frequentiespectrum vastgelegd. Daarbij is informatie verzameld over het exterieur van koppels bij deze lichtbronnen. Hiermee beschikken we over een nog kleine, maar een unieke database. Dit biedt kansen voor meer onderzoek naar de invloed van bepaalde spectra op productie en het welzijn van dieren.