Duurzaam OnkruidBeheer (DOB) 2.0 Shortlist
DOB staat voor Duurzaam OnkruidBeheer op verhardingen. Onkruidbestrijding volgens de DOB-methode is gericht op een effectieve onkruidbestrijding tegen een redelijke kostprijs.
Binnen DOB kan men kiezen voor verschillende bestrijdingsmethoden zoals mechanisch, thermisch of waar dat wettelijk is toegestaan chemisch. Kiest men voor chemische onkruidbestrijding dan gelden een aantal regels om de afspoeling van herbiciden naar het oppervlaktewater tegen te gaan. De DOB-methode draagt bij aan het realiseren en behouden van een goede waterkwaliteit.
Gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw
In Nederland is het een professionele gebruiker niet toegestaan om gewasbeschermingsmiddelen toe te passen buiten land- en tuinbouwbedrijven die gewassen telen of kweken. Het zogenaamde 'Gebruiksverbod' (Artikel 27B Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Hierop zijn enkele uitzonderingen omschreven in de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Artikel 8.3). Dit betreft kort samengevat:
- Middelengebruik noodzakelijk voor een veilige exploitatie. Het gaat dan vooral over onkruidbeheersing op bijzondere locaties, zoals spoorwegen, vliegvelden en militaire locaties.
- Bescherming van de gezondheid van mensen, dieren of van het milieu.
- Toepassingen van middelen op specifieke terreinen voor recreatieve doeleinden of voor het beoefenen van sport die vanwege hun aard of omvang redelijkerwijze niet op een andere wijze kunnen worden onderhouden. Dat betreft met name sportvelden en campings
Gerichte bestrijding van de volgende soorten is toegestaan:
- Eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea)
- Bastaardsatijnrups (Euproctis chrysorrhoea)
- Aziatische duizendknopen: Japanse duizendknoop (Fallopia japonica), Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis), bastaard duizendknoop (Fallopia x bohemica), Afghaanse duizendknoop (Persicaria wallichii) en kruisingen
- Fluweelboom/azijnboom (Rhus species)
- Pontische rododendron (Rhododendron x superponticum)
- Robinia (Robinia pseudoacacia)
- Knolcyperus (Cyperus esculentus);
- Schadeveroorzakende organismen op rozen (Rosa species) bij oorlogsgraven
- Terrestrische soorten die zijn opgenomen op de lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten met uitzondering van moeraslantaarn (Lysichiton americanus) en reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)
DOB 2.0 Richtlijnen
Bij professionele toepassing van RoundUp Evolution (glyfosaat) voor onkruidbestrijding op halfopen (losse elementen zoals tegels en klinkers) en randstroken/gaten van gesloten verhardingen (bijv. asfalt) is het verplicht te werken volgens de DOB richtlijnen. Dit staat in het wettelijk gebruiksvoorschrift (WG) en op het etiket.
Voor chemische onkruidbestrijding op verhardingen gelden de praktische richtlijnen uit de DOB 2.0 Shortlist van 1-1-2021. Hierbij gaat het om zaken als welke apparatuur en middelen worden ingezet, welke toedieningsmethode en dosering wordt gebruikt, onder welke omstandigheden gespoten mag worden etc.
Definities & Toelichtingen. In de shortlist wordt op enkele plaatsen verwezen naar de bijlage Definities & Toelichtingen. In deze bijlage worden nadere specificaties gegeven voor typen verhardingen, werkeenheden, 'moeilijk bereikbare plaatsen', weersvoorspellingen, hulpstoffen en drinkwaterinnamepunten.
In de bijlage Definities & Toelichtingen vindt u ook de Methodentabel. In de tabel staat weergegeven welke toedieningstechnieken gebruikt kunnen worden conform WG van middelen op basis van glyfosaat. De toepassingscriteria zijn gedifferentieerd per type toedieningstechniek op basis van selectiviteit. Apparatuur die minder middel naast het onkruid op de straat terecht doet komen, hebben minder inperkingen qua inzetbaarheid.