Een keten nader bekeken: haver
Haver is gezond, voedzaam en duurzaam. Voldoende reden voor het opzetten van een productieketen met veredelings- en voedingsbedrijven, belangenorganisaties en onderzoek partners.
Het onderzoek aan haver betreft een meerjarige rassenvergelijking op verschillende grondsoorten, de analyse van inhoudsstoffen met aandacht voor genetische en omgevingsfactoren, de intrinsieke veiligheid en de zuiverheid bij glutenvrije productie, innovaties in het broodbakproces uitgaande van havermeel en haverbloem, toepassingen in diervoeders om gebruik van antibiotica terug te dringen, en het in ere herstellen van een middeleeuwse traditie: het brouwen van puur haverbier.
Publicaties over haver (2013-2014)
-
Avenin diversity analysis of the genus Avena (oat). Relevance for people with celiac disease
Journal of Cereal Science (2013), Volume: 58, Issue: 1 - ISSN 0733-5210 - p. 170-177. -
Development of a standard test for dough-making properties of oat cultivars
Journal of Cereal Science (2014), Volume: 59, Issue: 1 - ISSN 0733-5210 - p. 56-61. -
Oat avenins do not contain coeliac disease epitopes known from wheat, rye and barley
-
The Tip of the ‘‘Celiac Iceberg’’ in China: A Systematic Review and meta-Analysis
PLoS ONE (2013), Volume: 8, Issue: 12 - ISSN 1932-6203 -
Reducing the incidence of allergy and intolerance to cereals
Journal of Cereal Science (2014), Volume: 59, Issue: 3 - ISSN 0733-5210 - p. 337-353. -
Intestinal health and disease prevention: a story of wheat and oats
Food for thought : food science news, technology and development from the Netherlands (2013), Volume: 2013, Issue: 8 -
Teeltonderzoek haver in het kader van de ontwikkeling van een glutenvrije keten
Lelystad: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving
Lezingen over haver (2013-2014)
- Londono DM, MJM Smulders, LJWJ Gilissen, RJ Hamer (2013) Testing dough-making properties of oat cultivars. Poster at the Cereals & Europe Spring Meeting 2013, 29-31 May 2013, Leuven, Belgium.
- Gilissen LJWJ, Van der Meer IM, Londono DM, Smulders MJM (2014). Oats and allergy/intolerance. In: Weichselbaum E (Ed). Oats for Health – A research summary for health professionals. Brochure Cereal Partners Worldwide (Nestlé; General Mills). (in press)
- Interview met Londono, Smulders en Gilissen door wetenschapsjournalist van Glutenvrij Magazine voor artikel over haver in het glutenvrij dieet (publicatie in maart 2014)
- Londono DM (2014) “Laying the foundations for dough-based oat bread” PhD Thesis, te verdedigen in juni 2014
- Gilissen LJWJ, Van der Meer IM, Van den Broeck HC, Londono DM, Salentijn EMJ, Smulders MJM Wheat and oat, how safe can we make it. (Gilissen on invitation: Third International Gluten-free Symposium, 12-14 June 2013, Vienna)
- Gilissen LJWJ The gluten challenge - Food-related strategies towards reduction of gluten intolerance and gluten sensitivity. Royal Society London (invited speaker) 28-03-2013
- Gilissen LJWJ The power of oats: The latest scientific research and health claims. Uitgenodigd spreker op Bakery Innovation Europe – Innovating with oats. München 19-20 Feb 2014
Aankomende projecten over haver
- EU: Herindiening van OATS4EU (nu als EUFOOAT) in SFS-07A 2014 (door naar de 2de ronde; 4M€, waarvan voor PSG 570 k€, grootste partner)
- TKI A&F: Oat food innovations (preproposal; 100k€)
- Dr. Schär (grootste glutenvrij producent in Europa): Oat beer: from forgotten tradition to gluten-free product (50 k€)