Oproep
FINGER-NL: Een onderzoek naar het effect van een gezonde leefstijl op de hersengezondheid
Steeds meer onderzoek laat zien dat leefstijl van invloed is op het denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden. Een gezonde leefstijl kan achteruitgang in het denkvermogen voorkomen of beperken.
Onderzoek uit Finland (de zogeheten FINGER studie) heeft laten zien dat de combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kan voorkomen of beperken. Aanvullend onderzoek toont aan dat ook leefstijlfactoren zoals beter slapen en voldoende ontspanning mogelijk ook positieve effecten hebben op het denkvermogen. De FINGER-NL studie combineert alle voorgenoemde leefstijlfactoren en gaat na of deze effecten ook terug worden gevonden als een grote groep Nederlanders gedurende twee jaar met hun leefstijl aan de slag gaat.
Wat staat er voor u tegenover?
Deelname aan FINGER-NL kan ervoor zorgen dat u meer inzicht krijgt in welke leefstijlfactoren van belang zijn voor de hersengezondheid en wat u zelf kunt doen om uw hersengezondheid te onderhouden. Verandering aan uw leefstijl kan een positief effect op uw lichamelijke conditie hebben, zoals afvallen, bloeddruk verlagen en een gevoel van fitheid. Daarnaast levert u een bijdrage aan meer kennis over het effect van leefstijlfactoren op het denkvermogen.
Profiel deelnemers
In totaal zoekt het studieteam 240 deelnemers die:
- tussen de 60 en 79 jaar oud zijn;
- toegang tot het internet hebben;
- geen diagnose van dementie hebben;
- maar wel een verhoogd risico hebben op cognitieve achteruitgang. Een verhoogd risico binnen de FINGER-NL is gedefinieerd als:
- men subjectieve geheugenklachten ervaart of eerstegraads familieleden met dementie heeft (ouders of broers/zussen), én
- wanneer men een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht, gebrek aan beweging of een ongezond eetpatroon heeft.
Over het onderzoek
Als u deelneemt aan dit onderzoek gaat u twee jaar lang met uw eigen leefstijl aan de slag, zelfstandig óf onder begeleiding. Het uiteindelijke doel is het denkvermogen te verbeteren, of achteruitgang te vertragen.
Als deelnemer komt u 3 keer naar het onderzoekscentrum voor een uitgebreide onderzoeksdag: een startbezoek, een meetmoment na één jaar en een meetmoment na twee jaar (aan het einde van de studie). Deze onderzoeksdagen duren ongeveer 4 uur en bevatten de volgende onderdelen:
- Lichamelijk en medisch onderzoek. We meten uw bloeddruk, lengte en gewicht.
- Bloedafname, (maximaal) 20 ml per bezoek.
- Neuropsychologisch onderzoek waarbij wij uw snelheid van informatie verwerken, geheugen, taalvaardigheid, aandacht en concentratie meten.
- Vragenlijsten met vragen over onder meer uw leefstijl, zoals slaap, beweging, stemming, en voeding.
Vragen?
Lees de informatie brochure voor meer informatie.
Heeft u vragen over dit onderzoek of wilt u zich aanmelden voor dit onderzoek? Mail FINGER-NL of bel naar +31 (0)317 488 904.