Update

GLYSIMI: ​de invloed van de darmbacteriën op de bloedsuikerspiegels na het eten van maaltijden

In de GLYSIMI-studie willen we de invloed van de dunne darm bacteriën op de bloedsuikerspiegels na het eten van verschillende maaltijden onderzoeken.

Voeding speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling en het handhaven van een normale bloedsuikerspiegel, oftewel de hoeveelheid glucose in het bloed. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan bijdragen aan het ontwikkelen van onder andere diabetes type 2 (suikerziekte). Voedselvertering veroorzaakt een tijdelijke stijging in de bloedsuikerspiegel. Deze stijging verschilt tussen mensen, ondanks het feit dat ze precies hetzelfde eten. We denken dat dit komt door verschillende factoren, onder andere de bacteriën die aanwezig zijn in de dunne darm. Iedereen heeft namelijk een unieke samenstelling van darmbacteriën.

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. Na aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u uitgenodigd voor een informatiesessie bij Wageningen University & Research.

Wat staat er voor u tegenover?

  • een financiële vergoeding van €425
  • een reiskostenvergoeding van €0.19 per kilometer, tot maximaal €50

Profiel deelnemers

  • Tussen de 40-75 jaar oud zijn;
  • Een BMI van ≥25 kg/m2 hebben (BMI check);
  • Geen langdurige medische aandoening hebben;
  • Niet deelnemen aan ander medisch wetenschappelijk onderzoek (afgezien van EetMeetWeet).

Lees voor meer informatie de brochure.

Over het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek vindt een informatiebijeenkomst plaats. Het onderzoek bestaat uit een screening en een onderzoek.

Tijdens de screening (14 dagen in totaal):

  • draagt u gedurende 14 dagen een continue glucose sensor op de bovenarm (thuis);
  • consumeert u 9 keer een voedingsmiddel in de ochtend en 9 keer een avondmaaltijd (thuis).

Tijden het onderzoek:

  • draagt u gedurende 6 dagen een continue glucose sensor op de bovenarm (thuis);
  • eet u gedurende 3 dagen de maaltijden die wij verschaffen (thuis);
  • komt u twee keer voor een studiedag naar het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
  • Op beide studiedagen eet u een ontbijt, en blijft daarna gedurende 4 uur nuchter.
  • Op de eerste studiedag wordt er een voedingssonde in de darm geplaatst, welke 2,5 dag blijft zitten.
  • Op beide studiedagen vinden er metingen plaats, namelijk herhaaldelijke afnamen van darmsap via de voedingssonde (u voelt hier niets van), herhaaldelijke afnamen van bloed via een infuus (u wordt éénmalig geprikt per studiedag), adem testen en verzameling van speeksel.

Het onderzoek vindt plaats in de periode tussen december 2021 – mei 2022 (data in overleg).

Meer informatie leest u in de informatiebrochure.

Informatiebrochure GLYSIMI

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de Glysimi-studie en wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek. Meld u aan via deze knop: