Greenports helpen ondernemer om zich te blijven vernieuwen

Het is niet altijd makkelijk als klein bedrijf: zowel goede en voldoende losse arbeid in huren én het vaste team goed managen. En dan tegelijkertijd ook alle nieuwe kennis over de teelt bij te houden. Nieuwe greenports gaan daar een centrale rol in spelen. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) levert hieraan een bijdrage.

Wil een sector blijven concurreren met het buitenland dan is het van levensbelang om alle kennis te gebruiken die er is. Voor een kleine sector als de boomkwekerij is dat lastig. Zeker als de teelt verspreid zit over een aantal gebieden in het land.

Regionale kenniscentra

Greenports gaan daarbij helpen. Dit worden regionale kenniscentra, waarin onderwijs, onderzoek, ondernemers en overheden als partners met elkaar gaan samenwerken. Voor een deel gaat het vooral om met elkaar communiceren: laten weten waar ieder mee bezig is. Onderzoeksinstellingen als PPO brengen hier dan de resultaten van hun onderzoek in. Hiermee kunnen de bedrijven zich verder ontwikkelen.

Regionale kenniscentra

Naast bedrijfsontwikkeling richten de greenports zich ook op het verbeteren van de arbeidsmarkt. Het aantal losse arbeidskrachten op een bedrijf wordt steeds groter. Het is lastig voor de ondernemer zowel de vaste als de losse arbeidskrachten goed te managen en op te leiden.

Een leven lang leren

De regionaal georiënteerde greenports kunnen ook hier een rol in spelen. Zij bieden opleidingen zodat de werknemers én de ondernemers hun leven lang kunnen blijven leren. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen loopbaan. Ook bekijken de samenwerkingspartners hoe problemen met voldoende en goed geschoold personeel zijn op te lossen. Een regionale greenport maakt het bijvoorbeeld mogelijk de arbeidsmarkt regionaal te organiseren, in plaats van sectoraal.

Zo leidt de samenwerking binnen de greenports ertoe dat de bedrijven zich kunnen blijven ontwikkelen en vernieuwen met de nieuwste kennis.