Interview met Pierre Bakker over nieuw ontwikkelde aardappel proefveldrooier

Een belangrijk onderdeel van het praktijkonderzoek bij Wageningen Plant Research vindt plaats in aardappelteelt. Een zo betrouwbaar mogelijke meting van de opbrengsten per proefveldje is van groot belang voor een geslaagde proef. Op dit moment worden de grote aantallen en vaak ook grote proeven in twee stappen gerooid. Eerst worden de bruto stroken tussen de veldjes verwijderd. Daarna worden de vrijgemaakte netto veldjes met een rooimachine per veldje geoogst.

Dit moet beter en efficiënter kunnen, dacht Pierre Bakker, bedrijfsleider van de proeflocatie in Lelystad. Samen met zijn team hebben ze een geheel nieuwe proefveldrooier ontwikkeld.

Kun je beschrijven wat deze proefveldrooier doet?
De proefveldrooier oogst het netto aardappelproefveld zonder dat eerst de bruto stroken verwijderd hoeven te worden vertelt Pierre bakker.
De rooier wordt getrokken door een trekker met GPS en een startstop systeem.
Startstop wil zeggen dat je in de computer van de trekker de maten en locaties van de veldjes kan invoert, waarna de trekker automatisch stopt en aan het begin van ieder veldje de bedieningscomputer van de proefveldrooier inschakelt.
Dat wil zeggen de rooibeitel gaat rechtstandig naar beneden in de aardappelruggen, vervolgens komt de rooibeitel in de rooipositie te staan, zodat het rooien kan beginnen. De trekker gaat vooruit rijden, de opvoer matten en zeefmatten beginnen te draaien, de aardappelen gaan over de rooimat naar een opvangbak. Vanuit deze opvangbak loopt een bandje naar de poolfustkisten, die daar op gewicht afgevuld worden en voorzien van het veldlabel. Achter op de machine worden de gevulde poolfustkisten door een medewerker op een pallet geplaatst.
Aan het eind van ieder veldje gaat de rooibeitel automatisch omhoog en veegt een schraper de laatste aardappelen van de rooibeitel op de opvoermatten.

Wat is in het kort het belangrijkste verschil met de bestaande methode?
Tot nu toe werken we met 2 machines. De eerste machine verwijdert de bruto stroken. De tweede machine is een rooimachine die de netto veldjes oogst.
Met de nieuwe machine kunnen we op ieder gewenst moment de veldjes oogsten, zonder dat we eerst de bruto stroken hoeven te verwijderen. De aan het einde overblijvende (bruto)stroken kunnen later met een grote praktijkrooier worden weggehaald. Dit werkt veel flexibeler met minder machines en minder mensen.

Waarom was deze verandering nodig?
Het aantal aardappel proefvelden is de laatste jaren flink toegenomen. Dit vraagt om een meer capaciteit en efficiency We kunnen nu ook meer veldjes achter elkaar oogsten zonder te stoppen om de poolfustkisten er af te zetten.
Tevens kunnen de werkzaamheden nu met een persoon minder worden uitgevoerd Dit geeft ook meer flexibiliteit om op omstandigheden in te kunnen spelen. Overigens was ook de bestaande machine combinatie aan vervanging toe.

Hoe is de ontwikkeling ontstaan?
Deze ontwikkeling is mogelijk door toepassing van precisie GPS . Hiermee maken we een raster van lengte en breedte lijnen waarop we met grote nauwkeurigheid onze proefvelden inladen,. Aan de hand van deze lijnen krijgt de trekker een signaal waar en wanneer hij precies moet e starten en stoppen.

Wat is het belangrijkste voordeel voor de opdrachtgevers?
Met deze nieuwe techniek verbeteren we verder de tijdigheid en flexibiliteit van de proefveldoogst. Hierdoor kunnen we de oogst uitvoeren bij de best mogelijke omstandigheden. Dit komt de kwaliteit van het resultaat ten goede.

Zijn er nog andere plannen voor innovaties op het gebied van proefveldtechniek?
Het bouwen van toedieningsapparatuur van meststoffen, granulaten en vloeistoffen op diverse zaai- en pootmachines, zodat we bij de aanleg van proefvelden ook deze stoffen per veldje nauwkeurig, efficiënt en flexibel kunnen toepassen
Voor proeven in granen, grassen, peulvruchten enzovoort gaan een kleine trekker met GPS ontwikkelen voor het uitzetten en netto maken van proefvelden zodat we ook hier efficiëntie en snelheid kunnen combineren met hoge nauwkeurigheid.