Jacqueline Pieters nieuwe voorzitter van het Universiteitsfonds Wageningen
Ir. Jacqueline Pieters - Zetsma (WUR- Agrarische Economie 1992) is per 1 maart 2022 de nieuwe voorzitter van het Universiteitsfonds Wageningen. Zij neemt het stokje over van ir. Jan Karel Mak, die sinds 2010 het voorzitterschap vervulde. Wie is Jacqueline?
Even voorstellen
Ik ben Jacqueline, ik woon in Utrecht, ben getrouwd en heb drie dochters. Ik wilde van jongs af aan economie studeren, maar ik heb al snel gezegd: ik wil dat relateren aan voedsel en agribusiness. Ik vind het fascinerend hoe die industrie werkt: hoeveel schakels er zijn, hoe afhankelijk je bent van de natuur en ook van de veranderingen in de natuur. Na mijn studie heb ik met veel plezier 28 jaar gewerkt bij Rabobank, in de rol van financieel en strategisch adviseur van klanten wereldwijd die actief zijn in de voedingsmiddelen industrie en agrarische sector. Nu werk ik als commissaris bij jonge bedrijven die de voedselketen willen verduurzamen.
Ik kom uit een Wagenings ingenieursgezin. Mijn vader en mijn moeder hebben aan Wageningen gestudeerd, en mijn moeder was zelfs de eerste vrouwelijke zuivelingenieur van Nederland. Ook mijn broer en ik studeerden hier, evenals mijn oom en mijn nichtje. En nu heeft de zoon van mijn broer zich ingeschreven. Mijn ouders gaven altijd aan het Anne van den Ban Fonds, dr. Van den Ban was ook een studiegenoot van hen.
In mijn vrije tijd fiets ik veel; vorig jaar heb ik 9000 km op mijn racefiets gefietst. Ook tennis ik, doe aan yoga, zit in het bestuur van een goed doel in Dominica, en ik besteed graag tijd aan mijn familie en vrienden.
Wat betekent WUR voor jou?
WUR betekent heel veel voor mij. Ik heb een geweldige studententijd gehad. De meeste vrienden komen uit de tijd dat ik studeerde en die zie ik ook nog vaak. In het buitenland, waar ik veel was voor mijn werk, bood WUR verbinding. Als je een alumnus tegenkomt in een ander land, dan is het altijd goed en er is altijd een connectie. En als je in het buitenland zegt, zeker in China en India, dat je uit Nederland komt, dan zeggen ze ‘Wageningen’! Het is daar zo bekend. Dat maakt je ook wel trots. Ik vind het een voorrecht dat ik aan deze universiteit heb mogen studeren.
Waarom ben jij in deze rol als voorzitter gestapt?
Ik ben Wageninger, dat staat voorop. Daarnaast heb ik mijn hele leven gewerkt als adviseur voor de voedingsmiddelenindustrie wereldwijd, en gedurende die tijd kwam ik er steeds meer achter hoe belangrijk het is om goed met voedsel om te gaan qua productie, logistiek en consumptie. En ik ben ervan overtuigd dat wij met het Universiteitsfonds kunnen bijdragen aan het verduurzamen van voedselketens. Graag zet ik mijn werkervaring en mijn contacten in om hier een positieve bijdrage aan te leveren.
Hoe kan het Universiteitsfonds (UFW) bijdragen aan deze duurzame voedselsystemen?
Ik zie het UFW als de verbinder tussen donateurs en filantropische instellingen, en de WUR. Hierdoor kan onderzoek, dat niet of beperkt in aanmerking komt voor reguliere financiering, worden gesteund en versneld - onderzoek dat op de lange termijn een belangrijke invloed kan hebben op ons voedselsysteem. Ook kunnen we zo studenten, die dat niet zelf kunnen financieren, de mogelijkheid bieden om kennis te verwerven in Wageningen. Het is goed om deze Wageningse kennis te exporteren, zodat we wereldwijd een duurzaam voedselsysteem kunnen realiseren. Ik hoop echt dat we dat met het UFW verbindingen tussen donateurs en de WUR kunnen versnellen en verstevigen.
Dus ik roep iedereen op: Doneer! Dat kan in geld, maar ook met kennis, bijvoorbeeld door het helpen van Wageningse studenten en startups met je netwerk en ervaring.