Negen bedrijven slaan de handen ineen voor thuis- testprotocol diervoeding
Een bijzondere samenwerking tussen bedrijven en de universiteit moet ervoor zorgen dat honden en katten niet langer in een kennel geobserveerd hoeven te worden voor de ontwikkeling van huisdiervoeding.
Negen bedrijven uit de diervoedingsindustrie, sommige in het dagelijks leven concurrenten, hebben de handen ineengeslagen om samen met WUR protocollen te ontwikkelen waardoor de verteerbaarheid en smaak van honden- en kattenvoer in een thuissituatie gemeten kan worden. De bedrijven hebben elk een filantropische gift aan University Fund Wageningen geschonken, samen goed voor zo’n 325.000 euro, waardoor Evelien Bos, promovenda bij Wageningen University & Research, het vier jaar durende onderzoek kan uitvoeren.
University Fund Wageningen was als fonds bij uitstek geschikt om te ondersteunen bij de totstandkoming van deze samenwerking. Om protocollen te ontwikkelen roept Bos honden- en katteneigenaren op deel te nemen aan verterings- en smaaktesten. Baasjes geven tijdens de studies ongeveer twee weken door Bos aangeleverde voeding en verzamelen de ontlasting of kijken naar het eetgedrag van hun huisdier. Ook wordt de huisdierbaas meegenomen in het protocol. ‘Die weet veel over het dier en bepaalt uiteindelijk ook wat het dier eet,’ zegt ze. Met deze manier van testen kan volgens Bos de hele petfood-markt naar een hoger niveau getild worden: ‘Door thuistesten kan diervoeding diervriendelijker, relevanter en representatiever getest worden.’
Er is dan ook een groot maatschappelijk draagvlak voor deze manier van testen: huisdierbazen popelen om mee te doen. In 2020 zijn de eerste verteerbaarheidsstudies voor honden van start gegaan onder de naam: De Gouden Hondendrol. Begin 2021 volgt de test voor katten: Kat in ’t bakkie. Daarnaast zullen ook smaaktesten bij de huisdiereigenaar thuis van start gaan. Het project loopt nog tot 2023 en de ontwikkelde protocollen zullen publiekelijk toegankelijk zijn.