Nieuwe teeltsystemen los van de grond voor bomen, planten en bloemen
Een economisch rendabele teelt met vrijwel geen emissies van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Dat is wat Praktijkonderzoek Plant en Omgeving wil bereiken met onderzoek naar de teelt van boomkwekerijgewassen, vaste planten en zomerbloemen ‘uit de grond’.
Het is voor boomkwekers en telers van vaste planten gebruikelijk om bomen en vaste planten in containers of potten te telen. Voor sierheesters, coniferen, een deel van de vaste planten en rozen gebeurt dat zelfs al sinds de jaren zeventig. Recent zijn hiervoor nieuwe, innovatieve systemen ontwikkeld.
Voordelen van teelt los van de grond
Teelt de grond uit heeft diverse voordelen. Sowieso hebben de gewassen dan geen last meer van bodemgebonden ziekten. Daar komt bij dat de telers de teelt beter kunnen sturen: ze kunnen de groei beter reguleren en efficiënter omgaan met water, nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen, waardoor ook minder verloren gaat naar het milieu.
Er zitten nog meer pluspunten aan: de arbeidsomstandigheden verbeteren doordat de werknemers op hoogte kunnen werken. Ook kan de teler de arbeid beter spreiden over het jaar heen omdat de nieuwe teelt de telers onafhankelijk maakt van het jaargetijde: ze kunnen het hele jaar door geplant en dus afgezet worden.
Economisch rendabel
Zo’n nieuw teeltsysteem moet uiteraard economisch rendabel zijn en praktisch uitvoerbaar. De onderzoekers testen daarom verschillende systemen uit, zoals goten, bakken, pot-in-pot en substraatbedden. Belangrijke vraag hierbij is of de kwaliteit in het nieuwe systeem minimaal gelijk is aan dat in de volle grond. Daarnaast is het van belang om systemen te ontwikkelen die efficiënt omgaan met water. De onderzoekers testen ook nieuwe teeltsystemen ‘uit de grond’ voor vaste planten en zomerbloemen.
Het onderzoek voor de boomteelt, zomerbloemen en vaste planten is onderdeel van een groter project waarbij de onderzoekers ook uitzoeken hoe ze andere gewasgroepen los van de grond kunnen telen.