Oregano: een nieuwe teelt met veel perspectief

Voor oregano is een nieuwe en perspectiefvolle teelt ontwikkeld. Initiator: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving.

Onderzoekers van PPO zagen als eersten kansen voor de teelt van oregano. Het gewas bevat namelijk een olie die de weerstand van dieren verhoogt: de olie maakt het darmstelsel minder gevoelig voor infecties. Daarom is het in de veehouderij in te zetten als alternatief voorantibiotica.

De teelt van oregano optimaliseren

De onderzoekers gingen op zoek naar selecties die hogere opbrengsten gaven dan de bestaande rassen. Vervolgens experimenteerden ze met de teelt om die zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Ze probeerden daarbij elke stap in de keten te verbeteren: van opkweek, via verzorging, oogst tot de uiteindelijke destillatie van de olie.

 Voor de destillatie maken de onderzoekers gebruik van stoomdestillatie. Hier was al ervaring mee in het buitenland voor vergelijkbare stoffen. De onderzoekers namen deze methode over en maakten hem geschikt voor de destillatie van olie uit oregano.

oogst van oregano

Benutten van het restproduct

Ook gingen ze op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden. Zo vonden ze een afnemer voor het materiaal dat overblijft na de destillatie. Een Amerikaans bedrijf haalt fenolen uit dit restmateriaal dat het afzet aan de voedingsmiddelenindustrie. Dit bestanddeel is een natuurlijk conserveringsmiddel en maakt bijvoorbeeld vlees langer houdbaar, zodat geen chemische toevoegingen meer nodig zijn.

Inmiddels is de keten van oregano overgenomen door een commercieel bedrijf. Die laat de teelt over aan een aantal telers, destilleert de olie uit het gewas en zet dit af naar de veevoersector.

Nog meer toepassingen denkbaar

Maar er zijn nog meer toepassingen denkbaar. De plant zit vol andere stoffen die ook interessant kunnen zijn, bijvoorbeeld voor de veevoerindustrie. Verder blijft er naast restmateriaal van de stoomdestillatie ook een waterige vloeistof (condenswater) over. Deze vloeistof wordt in het buitenland ook wel gebruikt tegen aaltjes in kassen. Daarnaast is het nog mogelijk om de opbrengst verder omhoog te brengen.