Praktijkcijfers laten zien hoe duurzaam bio-energie werkelijk is


Is bio-energie nu wel of niet duurzaam? Een vraag die blijft opduiken, met antwoorden die elkaar nogal eens tegenspreken. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving rekent de teelt van biomassa met alle directe en indirecte effecten door en geeft zo uitsluitsel.

Er spelen allerlei aspecten mee die bepalen hoe duurzaam bio-energie is. Zo is het van belang om te weten of de teelt van biomassa voor bio-energie de teelt van voedselgewassen verdringt en daarmee de prijs van voedsel verhoogt. Maar ook speelt mee hoe duurzaam de teelt zelf is: hoeveel bestrijdingsmiddelen, mest en energie kost een teelt en hoeveel broeikasgasemissie treedt daarbij op.

productie biomassa

Inclusief indirect energieverbruik

Bij de beoordeling van de duurzaamheid van een teelt gaat het niet alleen om het directe energieverbruik, zoals het brandstofgebruik bij de teelt, maar ook om het indirecte verbruik. Het heeft bijvoorbeeld energie gekost om de trekker te fabriceren die nodig is om de gewassen te zaaien en te oogsten.

Duurzaamheid meten

De onderzoekers hebben al deze aspecten van bio-energie op een rij gezet voor drie bestaande ketens van bio-energie. Voor elk van deze ketens registreerden telers alle relevante gegevens. Verder voerden de onderzoekers metingen uit bij telers en bij verwerkers.

Dit deden ze voor:

  • Suikerbieten, die samen met hun blad worden vergist
  • Maïs, die in de covergisting gaat
  • Koolzaad, waarvan de olie wordt verwerkt tot pure plantaardige olie of biodiesel

Alle drie de ketens laten een fors  lagere emissie van broeikasgas zien ten opzichte van het gebruik van fossiele energie. Ook leverde de productie van alle drie vormen van bio-energie meer energie op dan er was ingestopt. Voor maïs en suikerbieten kwam er ongeveer acht keer meer energie uit dan er was in gestopt, bij koolzaad vier maal meer.

Best practices teelt biomassa

Met zo’n doorrekening is niet alleen de efficiëntie te berekenen. Het is ook mogelijk te laten zien hoe telers hun teelt duurzamer kunnen maken. Dit heeft al geleid tot een handleiding met best practices voor de drie teelten.

Zo’n doorrekening op duurzaamheid kan ook gedaan worden voor andere ketens van bio-energie en ook voor hele regio’s.

Meer informatie

www.energieboerderij.nl