Showcase

Restaurants coronaproof met monitoringssysteem

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Met het houden van anderhalve meter afstand en het volgen van looproutes in winkels of kantoren proberen we de epidemie te stoppen. Maar hoe efficiënt zijn de maatregelen in binnenruimtes?

“Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gebruikt wetenschappelijk rekenmodellen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland of in een regio in kaart te brengen,” zegt infectieziekten-epidemioloog Quirine ten Bosch. “Maar de maatregelen die worden genomen hebben invloed op veel kleinere schaal: mag je een film kijken in de bioscoop of uit eten bij je favoriete restaurant? We willen daarom precies weten wat er gebeurt in binnenruimtes: op welke manier beïnvloedt het gedrag van mensen daar de verspreiding van corona. Ook als de maatregelen minder goed worden nageleefd. Want dan kun je de maatregelen zo inrichten dat mensen op een veilige manier zoveel mogelijk kunnen doen.”

Crowd-monitoringssysteem TU Delft

Epidemiologen van Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie brengen, samen met partners van het ActiveModeLab aan de TU Delft, de interacties tussen mensen met een crowd-monitoringssysteem in kaart. Zo is de kantine van TU Delft uitgerust met sensoren en camera’s. Ze meten hoeveel mensen er in de ruimte aanwezig zijn en hoeveel afstand ze van elkaar houden. Ten Bosch: “Die gegevens koppelen we aan een transmissie-model dat de verspreiding van het coronavirus in een ruimte simuleert. Het model houdt rekening met allerlei factoren. Denk aan het aantal virusdeeltjes dat op een tafel achterblijft of het aantal virusdruppeltjes in de lucht.”

De epidemiologen weten dat niet iedereen altijd anderhalve meter afstand houdt van anderen. Terwijl het in besmettingsrisico waarschijnlijk behoorlijk uitmaakt of je een meter of anderhalve meter afstand houdt. “We moeten de metingen in restaurants nog doen. Maar we verwachten het volgende: als mensen zich aan de maatregelen houden, zullen ze in restaurants niet heel veel loopbewegingen maken en relatief met weinig verschillende mensen langdurig contact hebben. Hierdoor zal het risico op besmetting voor hen dan niet heel groot zijn. Maar dit kan per setting sterk verschillen.“

Coronatool voor restaurants

Uiteindelijk wil Quirine ten Bosch restauranteigenaren, winkelpersoneel of managers van concertzalen meer inzicht geven in maatregelen die zij kunnen nemen om het besmettingsrisico nog verder te verminderen. Hiervoor ontwikkelt Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie de SamenSlimOpen tool, in eerste instantie voor restauranteigenaren. Zij kunnen zien wat er gebeurt met het besmettingsrisico als zij bijvoorbeeld de tafels verder uit elkaar zetten of klanten in tijdsblokken van hooguit anderhalf uur laten dineren. “We verwachten dat het besmettingsrisico in restaurants relatief laag is, zeker als eigenaren gebruik maken van de tool. Maar op nationaal niveau doet het aantal besmettingen in restaurants er wel toe. Want duizenden mensen gaan uit eten.”

De overheid kan de onderzoeksresultaten gebruiken om beleid te maken en restauranteigenaren kunnen via de tool hun restaurants zo corona-proof mogelijk inrichten. “Uiteindelijk willen we de tool ook toepasbaar maken voor winkels, kantoren en grote concertzalen. Zodat iedereen straks op een veilige manier weer zoveel mogelijk kan doen.”