Oproep

SoFiT studie: leefstijlinterventie voor vermoeidheid bij mensen die dikkedarm- of rectumkanker hebben gehad

Bijna vier op de tien mensen heeft na behandeling van darmkanker last van ernstige vermoeidheid. Dit heeft grote invloed op de kwaliteit van leven. De SoFiT-studie onderzoekt of een leefstijlprogramma deze klachten kan helpen verminderen. Het leeftstijlprogramma bestaat uit de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF).

Darmkanker behoort tot de top vijf van meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bijna één op de drie ex-patiënten lijdt aan vermoeidheid. Vermoeidheid bij kanker is anders dan de vermoeidheid die gezonde personen ervaren na fysieke of mentale inspanning. Het is heviger en intenser, kan iemand plotseling overvallen en gaat niet zomaar weg door uit te rusten en/ of te slapen. Dit zorgt voor beperkingen in bijvoorbeeld sociale activiteiten of in het werk. De WKOF-leefstijladviezen die worden ingezet zijn oorspronkelijk opgesteld om de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker te verkleinen. De SoFiT-studie onderzoekt of de leefstijlinterventie ook effect heeft op de vermoeidheid.

Een multidisciplinair team van voedings- en gedragswetenschappers van de Wageningen University & Research is in januari 2022 met het interventieonderzoek begonnen, en de werving van nieuwe deelnemers loopt nog. Deze deelnemers zijn ex-dikkedarmkanker- of rectumkankerpatiënten die de behandeling 6 maanden tot 5 jaar geleden hebben afgerond, maar nog steeds last hebben van vermoeidheid. Het multidisciplinaire team streeft ernaar om eind 2022 170 deelnemers te includeren in het interventieonderzoek.

De helft van de deelnemers krijgt voor een periode van zes maanden een leefstijlcoach toegewezen die hen, conform de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, helpt om een gezonde leefstijl te bereiken. Dit houdt onder andere in: veel groente en volkoren granen, beperkte hoeveelheden rood of bewerkt vlees, bij voorkeur geen alcohol en een half uur matig intensieve lichaamsbeweging per dag. De andere helft, de controlegroep, ontvangt een deel van de leefstijlbegeleiding pas ná de interventieperiode.

Meedoen?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de SoFiT studie en wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek en/of bekijk de poster. Heeft u vragen? Dan kunt u ons bereiken via sofit.study@wur.nl of 06-28864367.

Meld u aan via onderstaande button en het onderzoeksteam neemt contact met u op.