Tips voor een fijne, productieve thuiswerkplek
Thuiswerken in tijden van corona. Voor de een verloopt het soepel, voor de ander is het flink puzzelen. Nu we veel thuiswerken willen we graag wat tips met je delen, om de thuiswerkperiode zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Tip 1: Informeer jezelf actief
Lees de dagelijkse updates op intranet en WUR.nl. Hier staat het laatste nieuws over wat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus betekenen voor studenten, medewerkers en partners van WUR. Heb je vragen, kijk dan bij de FAQ’s of stuur een mail naar info.corona@wur.nl.
- Lees de laatste updates
- Lees de FAQ’s
Tip 2: Maak gebruik van de technologieën
Kijk op IT support welke digitale mogelijkheden er zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan digitaal samenwerken. Of bezoek de groep Slim Werken op intranet. Alle basisinformatie staat ook samengevat in het intranetbericht 'Maak optimaal gebruik van thuiswerkmogelijkheden'.
Een belangrijke waarschuwing: blijf letten op phishing mails! Veel criminelen maken gebruik van de huidige onrust en onzekerheid om zich toegang te verschaffen tot de WUR-netwerken.
Tip 3: Creëer een gezonde werkplek
Het is niet mogelijk thuis de ARBO-ondersteuning te bieden die we op de WUR-locaties hebben. We vragen je ook hierin zo flexibel mogelijk te zijn: werken tussen het wasgoed of met een kat of hond op schoot is ook weleens lekker.
De raad van bestuur heeft een brief verstuurd met tips om zo gezond en duurzaam mogelijk thuis te werken.
Tip 4: Zorg voor routine en zo min mogelijk afleiding
Zet je wekker en stap iedere dag rond dezelfde tijd uit bed. Kleed je aan alsof je naar kantoor gaat. Heb je terugkerende taken? Kies hiervoor dan een vast moment op de dag.
Werk als het kan in een aparte ruimte en maak die gezellig (of juist heel rustig en opgeruimd als dat voor jou beter werkt). Maak duidelijke afspraken met anderen die ook thuis zijn, zodat je niet steeds gestoord wordt. Misschien helpt het om een dagrooster te maken en dit op een duidelijk zichtbare plek op te hangen.
Tip 5: Zorg voor focus
Wat wil je vandaag precies doen? Schrijf het op. Zo maak je het voor jezelf concreet: “Dit is wat ik vandaag minimaal moet doen!”
Omdat niemand zich acht uur achter elkaar kan concentreren, is het belangrijk dat je voldoende beweging en frisse lucht tussendoor krijgt. Dit helpt om je focus vast te kunnen houden. Plan daarom blokken van een of twee uur, waarin je je focust op je taken en neem dan een korte break waarin je een frisse neus haalt in de tuin of op je balkon, of zet de wasmachine aan, geef de kat te eten etc. Maak – indien mogelijk - tussen de middag een lunchwandeling of fiets een stukje rond.
Als je thuiswerkt, is de valkuil dat je door blijft gaan. Stop echter op tijd en zorg dat je de volgende dag weer fris begint. Vergeet niet om te blijven bewegen/sporten. Ook al zijn de sportscholen nu dicht, er zijn legio mogelijkheden om online of via een app aan sport te doen. Misschien biedt je eigen sportschool wel online lessen. Ook zetten gymleraren van scholen steeds meer filmpjes online zodat de kinderen ook thuis in beweging blijven.
Tip 6: Houd sociaal contact met elkaar
Mis je de dagelijkse sociale contacten met je collega’s? Spreek dan dagelijks met een collega of vriend(in) af om te (video)bellen. Mail, bel elkaar, maak een intranetgroep voor jouw team of afdeling, gebruik chatgroepen, Skype for Business, Whatsapp etc. Gebruik dus de groepen op intranet, houd online koffie-momentjes met elkaar. Contact met elkaar houden is belangrijk!
Ben je benieuwd waar en hoe collega’s buiten je vaste werkkring deze dagen aan het werk zijn? Volg dan #WURKFROMHOME op Instagram. Resource en het socialmediateam van WUR verzamelen hier foto’s en selfies van thuiswerkende studenten en medewerkers. Kijk ook op www.resource.wur.nl voor verhalen over hoe studenten, docenten en onderzoekers deze bijzondere tijden ervaren. Lees bijvoorbeeld hoe universitair docent Jessica Duncan haar studenten online bij de les houdt (spoiler: iets met een bananenpak).
Extra steun
Heb je zelf extra steun nodig? Of vermoed je dat een collega extra steun nodig heeft? Neem dan contact met hem of haar op en betrek ook je leidinggevende daarbij. Ook de bedrijfsarts en/of bedrijfsmaatschappelijk werk (bedrijfsmaatschappelijkwerk@wur.nl) staan klaar om hulp te verlenen als ze een signaal ontvangen.
Voor vragen kun je je richten tot je leidinggevende of je HR-adviseur. Lees meer op: