Top 10 meest gelezen berichten 2016 Wageningen University & Research

Het einde van het jaar, de tijd van de lijstjes. Een mooi moment om nog een keer onze meest gelezen berichten onder de aandacht te brengen.
In volgorde van meest (bovenaan) gelezen berichten:
  • 15 november 2016
    Keuzegids 2017: Wageningen University & Research beste universiteit van Nederland, voor 12e keer op rij
    Wageningen University & Research is wederom beoordeeld als beste universiteit in de Keuzegids. Vrijwel alle bacheloropleidingen in Wageningen worden als ‘topopleiding’ gewaardeerd (score 76 of hoger). Opvallend is de expliciete vermelding van de combinatie van toponderwijs en excellent onderzoek in Wageningen.
    Lees meer
  • 29 februari 2016
    Eerste goudjakhals gezien in Nederland
    Op 19 februari 2016 is een goudjakhals (Canis aureus) waargenomen op de Veluwe. Het betreft de eerste waarneming van deze diersoort in Nederland. De waarneming is gedaan met behulp van een cameraval. Op verzoek van de terreinbeheerder wordt de precieze vindplaats niet bekendgemaakt.
    Lees meer
  • 20 oktober 2016
    E-nummers, vriend of vijand?
    Lees meer
  • 22 juni 2016
    Phantom Fullness: Een vol gevoel met een lege maag
    Voeding met veel vezels zorgt voor meer verzadiging dan calorierijk voedsel. Terwijl voeding met veel calorieën en weinig vezels langer in de maag blijft zitten dan vezelrijk voedsel. Uit onderzoek van Wageningen University blijkt dat het verzadigend gevoel van vezels niet alleen wordt veroorzaakt door hoe lang het vezelrijke voedsel in de maag blijft. Ook eetsnelheid, smaak en mondgevoel kunnen zorgen voor het volle gevoel. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.
    Lees meer
  • 21 oktober 2016
    Tien jaar tekenvangsten laat stijging aantal teken zien met grote lokale verschillen
    Uit een langjarig onderzoek aan teken in Nederland blijkt dat het aantal nimfen is toegenomen, met een record aantal in 2015. De trends in de tijd variëren echter lokaal, afhankelijk van omgevingsfactoren. Op alle locaties zijn besmettingen met de Borrelia bacterie gevonden, variërend van 7,5 tot 25%. Lees meer
  • 11 april 2016
    Vlekvormige huiduitslag na tekenbeet kan ook ziekte van Lyme zijn
    De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke ‘rode ring’, maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo’n egaal gekleurde vlek. Deze egale huiduitslag is moeilijker te herkennen en te onderscheiden van andere aandoeningen. Kenmerkend voor zowel de ring als de vlek is dat deze steeds groter wordt. Snel herkennen is belangrijk, omdat tijdige behandeling ernstigere klachten kan voorkomen. Afgelopen jaar zijn er twaalfduizend tekenbeten gemeld via Tekenradar.nl.
    Lees meer
  • 11 november 2016
    Vertrouwen in E-nummers
    Lees meer
  • 22 januari 2016
    Crowdfunding voor drie opvallende Wageningse projecten
    Meekijken in het onzichtbare bodemleven, veilige tomaten van Marsgrond en een Muggenradar-app – drie thema’s waarvoor Wageningse wetenschappers het publiek vragen om financieel bij te dragen. Het zijn wetenschappelijk onderzoeksprojecten naar oplossingen voor maatschappelijke problemen of uitdagingen. Maar ze komen niet voor reguliere financiering in aanmerking. Het nieuwe crowdfundingplatform van het Universiteitsfonds Wageningen zoekt in de eerste ronde mensen die deze projecten willen ondersteunen.
    Lees meer
  • 10 augustus 2016
    Doorbraak in malariabestrijding met geurval voor muggen
    Door de inzet van een nieuw ontwikkelde muggenval met menselijke lichaamsgeur is op het Keniaanse eiland Rusinga in 1,5 jaar tijd de populatie van de belangrijkste malariamug met 70% afgenomen. Na introductie van de geurval op het eiland nam het aantal mensen met een malaria-infectie af met 30%. Het onderzoek werd vandaag gepubliceerd in The Lancet, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. Prof. Willem Takken leidde het drie jaar durende onderzoek met wetenschappers van Wageningen University en onderzoekers van het Keniaanse ICIPE en het Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH). Lees meer