Van biet naar fles. En meer.

Meer waarde halen uit koolhydraatrijke grondstofstromen, zoals de suikerbiet? Dat kan! Uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research blijkt dat suikerbieten de agrofood- en chemische industrie nieuwe hoogwaardige toepassingen te bieden heeft.

Monitoring en analyse

Een tiental commercieel interessante toepassingen voor suikerbietenpulp zijn door Wageningen Food & Biobased Research in kaart gebracht. Interessante componenten zijn onder meer de vezelfracties en galacturonzuur.

Proces- en productontwerp

Wageningen Food & Biobased Research vergelijkt chemische en technologische conversieroutes om de meest kosten- en/of energie-efficiënte route te vinden, aansluitend bij de wensen van producenten en afnemers.

Beleidsadvies en wetgeving

In 2017 vervallen de suikerquota. Wageningen Food & Biobased Research onderzocht voor overheden en bedrijven de gevolgen hiervan. Hoeveel suikerstromen zijn er straks beschikbaar? Welke daarvan zijn geschikt voor voeding en welke voor andere, bijvoorbeeld chemische toepassingen?

Nieuwe businessmodellen

Bedrijven tonen veel interesse in nieuwe producten op basis van suikerbietenpulp. Wageningen Food & Biobased Research heeft berekend dat de grondstof straks zo’n 20 tot 50 keer meer gaat opleveren dan die nu doet, en speelt hier slim op in door toeleveranciers en afnemers aan elkaar te verbinden.

Meer informatie over reststroomverwaarding

Meer projectvoorbeelden