Vaste planten in het openbaar groen: goedkoop en kleurig

Waarom gebruiken gemeentes zo weinig vaste planten in het openbaar groen? Omdat ze denken dat het duur is en veel onderhoud vergt. En dat is een misvatting. Een misvatting die Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) heeft weten te weerleggen.

Veel gemeentes richten hun groen al jarenlang op dezelfde manier in. Als het goedkoop en onderhoudsvriendelijk moet zijn, dan wordt het gras of een vak met heesters. Nadeel van die manier van werken is dat het ook erg saai is: groen –  hetzelfde soort groen – en kleurloos.

De kwekers van vaste planten wisten al lang dat het heel anders kan. Het assortiment vaste planten is de laatste jaren enorm uitgebreid. En hieronder zitten ook veel planten die weinig onderhoud vragen en die het groen een kleurige aanblik kunnen geven. Maar gemeentes vroegen er niet naar.

Prijs geen obstakel

In opdracht van de kwekers zocht PPO uit waarom gemeentes niet wat meer varieerden met hun aanplant. Verrassend ontdekten de onderzoekers dat prijs geen obstakel hoeft te zijn. Een groenvak beplanten met vaste plantensoorten kan voor dezelfde prijs als een heestervak, soms zelfs goedkoper. Vaste plantensoorten genoeg.

Grootste obstakel is de kennis van de groenbeheerders: die weten vaak niet dat dergelijke vaste planten bestaan en hoe ze beheerd worden. De onderzoekers leggen daarom de nadruk op de communicatie. Ze maken de kennis over vaste planten toegankelijk voor gemeenten in vakbladen en in brochures.

Gemeentes experimenteren met vaste planten

Inmiddels zien steeds meer gemeentes de waarde van vaste planten in. Ze beginnen met aanplant van bijvoorbeeld een rotonde en als dat bevalt maken ze ook de rest van de gemeentebeplantingen kleuriger met vaste planten.