Showcase

Voedseljacht vogels voorspellen met computermodellen

Een ultralichte, slimme sensor op een vogel kan zelf herkennen of het dier aan het reizen, jagen of eten is. Onderzoeker Bruce Yu van Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelt deze techniek om het gedrag van vogels steeds beter te kunnen begrijpen. Zo krijgen wetenschappers inzicht in hoe vogels zich aanpassen aan klimaatverandering.

“Dieren hebben altijd mijn interesse gehad”, zegt Bruce Yu. Daarom stapte hij als jonge wetenschapper over van geofysica naar het vakgebied ecologie. Yu is nu als onderzoeker verbonden aan de leerstoelgroep Experimentele Zoölogie, waar hij gebruik maakt van machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie, om het gedrag van vogels te doorgronden.

Vliegen is een energieslurpende manier van voortbewegen en trekvogels leggen ook nog eens lange afstanden af. Dat maakt de vliegbewegingen van trekvogels interessant om te bestuderen: hoe bewegen ze zich voort, hoe gedragen ze zich en hoe gaan ze om met hun energie? Als ze veel moeite moeten doen om voedsel te vinden dat door klimaatverandering schaars is, zijn ze wellicht te uitgeput om hun jongen voldoende te voeren. Dat is van belang om te weten met het oog op natuurbescherming.

Met dataloggers volgen we de trekvogels gedurende langere tijd en in meer detail
Onderzoeker Bruce Yu