Showcase

Voorstellen Clara Belzer

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Clara Belzer, wetenschapper, docent/juf, moeder en fanatiek klimsporter. Ik doe onderzoek naar bacteriën in de darmen “darm microbioom” en bestudeer hoe deze bacteriën ons helpen ons voedsel te verteren en gezond te blijven. Zo onderzoek ik bijvoorbeeld hoe moedermelk gedurende de evolutie de samenwerking tussen mens en bacterie heeft gevormd.

Kun je ons iets vertellen over je achtergrond en hoe je in aanraking bent gekomen bij het Wetenschapsknooppunt?

Mijn eerste activiteit was het helpen organiseren en geven van een kinderuniversiteit. Samen met 100 kinderen hebben we van appels, pindakaas en ontbijtkoek poep gemaakt. De kinderen gingen allemaal met een potje herman brood naar huis. Tijdens deze activiteit waar ik en de kinderen heel veel lol hadden hebben ze ook nog veel geleerd over de bacteriën die in poep voor komen en jouw helpen je voedsel te verteren.

Kun je ons iets vertellen over hoe je betrokken raakte bij de landelijke adviesraad voor de wetenschapsknooppunten?

Ik was altijd al bezig met spreken publieke bijeenkomsten om zo mijn tak van wetenschap voor een breed publiek toegankelijk te maken en om kinderen in aanraking te laten komen met wetenschap. Dus toen ik gevraagd werd heb ik direct ja gezegd. In de adviesraad bespreken we hoe we op nationaal niveau de wetenschap toegankelijk kunnen maken voor kinderen, welke activiteiten zich daarvoor lenen, en hoe we van elkaars activiteiten kunnen leren.

Hoe kunnen docenten en rectoren het beste gebruik maken van de diensten van wetenschapsknooppunten en wat zijn volgens jou belangrijke aandachtspunten bij het implementeren van wetenschapsonderwijs op school?

Het wetenschapknooppunt daagt je uit jouw onderzoek te vertalen naar een breed publiek, hoe gebruik je makkelijke worden voor jouw complexe onderzoek en hoe leg je uit waarom dit zo leuk, bijzonder, interessant en belangrijk is. Door mee te doen aan junior science lab, of kinderuniversiteit of wetenschapper in de klas kun je je publiek als klankbord gebruiken en er achter komen of jouw boodschap overkomt. Dit is niet alleen heel waardevol voor de kinderen die hier bij mogen komen kijken en zo in aanraking komen met echte wetenschap, maar het levert de wetenschappers en docenten zelf heel veel op. Je wordt oefent jezelf woordkeuzes te maken en bruggetjes te maken die je in je normale wetenschappelijk communicatie niet gebruikt. Ook moet je de relevantie waarom en hoezo doen we dit heel goed en duidelijk formuleren. Als je dit niet doet zullen de kinderen je daar direct naar vragen.

Op 3 april ben je benoemd tot voorzitter van de wetenschapscommissie van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie (KNVM). Zou je ons kort kunnen uitleggen wat deze positie inhoudt en welke verantwoordelijkheden eraan verbonden zijn?

In deze rol organiseer ik met de andere leden van de wetenschapscommissie een jaarlijkse bijeenkomst voor alle Nederlandse microbiologen. De interesses van deze grote groep (±500) medici en wetenschappers zijn heel breed. Aan ons de taak om een programma samen te stellen waar iedereen een aantal leuke verhalen kan horen die aan sluiten en de nieuwste bevindingen vanuit het vakgebied presenteren. We organiseren ook prijzen voor jonge wetenschappers en de mogelijkheid voor jonge wetenschapers (BSc, MSc, PhD) om hun werk te presenteren.

Vorig jaar was je als expert te gast in De Kaktest, kun je iets vertellen over hoe dit was?

Een optreden op televisie is altijd heel bijzonder. Ik was blij dat ik wat extra verdieping heb kunnen toevoegen. Zo heb ik achter de schermen ook geholpen met het bedenken van vragen voor de quiz en vooral het formuleren van antwoorden. Natuurlijk is het extra leuk om te zien dat mijn onderwerp in de spotlight staat op de nationale televisie.

Ik heb in de zomer ook bijgedragen aan een podcast voor het klokhuis en een opname voor de universiteit van Nederland. Ik heb ook een bijdrage voor het populaire wetenschappelijke boek HOOP geschreven.

Aan de hand van een stuk in de groene Amsterdammer, waar mijn mening voor gevraagd is, nam ik in juli deel aan een activiteit van futurelab georganiseerd in de Waag in Amsterdam. De opzet was een 3sprong interview op podium, dat was weer iets heel ander dan ik ooit had gedaan. Intens en spanend maar ook leuk.

In augustus deed ik mee aan een Science café! Genoeg mogelijkheden om een breed publiek te bereiken. Deze activiteiten zijn wel altijd in de avond en op afstand, maar ik doe dit graag omdat ik het belangrijk vind dat mensen de juist informatie krijgen over microbioom onderzoek. Er zijn jammer genoeg ook veel onzin verhalen die de ronde doen en ik zie het als mijn taak om iig ook mijn expertise en kennis te delen met een breed publiek.