Achtergrond

Hoe gezonde voeding het risico op kanker verkleint

Door gezond te eten en genoeg te bewegen kunnen mensen de kans op verschillende soorten kanker verkleinen. Wageningse onderzoekers verdiepen zich in de relatie tussen voeding en kanker.

Een op de drie Nederlanders krijgt vroeg of laat de diagnose kanker. Een klein deel van die gevallen – tussen de 5 en 10% – wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg. Een veel groter percentage heeft te maken met leefstijl: ongezond eten, roken, alcoholgebruik, te weinig beweging.

Fastfood vermijden

Gezonde voeding is dus ontzettend belangrijk om de kans op kanker (en andere ziektes) te verkleinen. ‘Het risico op darmkanker is bijvoorbeeld 17% hoger bij iemand die meer dan vijf keer per week rood vlees eet dan bij iemand die dat minder vaak doet’, zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij WUR. ‘We weten ook dat overgewicht de kans op een aantal soorten kanker vergroot. Dat komt omdat overgewicht bijvoorbeeld invloed kan hebben op je hormonen, of kan leiden tot insulineresistentie.’

Kampman houdt zich al tientallen jaren bezig met de relatie tussen voeding en kanker. Ze is niet de enige: er zijn wereldwijd meer dan 10.000 studies gedaan naar dit onderwerp. Daardoor hebben wetenschappers een steeds duidelijker beeld van het verband tussen voedingspatronen en het risico op kanker. De meeste aanbevelingen voor gezonde voeding zullen inmiddels bekend klinken. Eet veel groenten en fruit, vermijd alcohol, fastfood en frisdrank met suikers en probeer genoeg te bewegen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

In het hoofd van de arts

De adviezen van voedingsdeskundigen worden nog lang niet door iedereen opgevolgd. Kampman merkt dat er steeds meer mensen bewust bezig zijn met voeding en gezondheid, maar dat zijn volgens haar vooral geïnteresseerden. Het meeste onderzoek in de wereld van voeding gaat nu dan ook over gedragsverandering. Hoe kunnen we zorgen dat meer consumenten de gezonde keuze maken?

Kampman zou graag zien dat de overheid meer actie onderneemt om gezond eten te stimuleren. Goedkoper groente en fruit bijvoorbeeld, of regels om gezonde keuzes in supermarkten, restaurants en kantines makkelijker te maken. Ook voor artsen is een cruciale rol weggelegd. Kampman: ‘Doktoren moeten meer gaan beseffen hoe belangrijk voeding is in het voorkomen van kanker, en voor de behandeling ervan. Voor de prognose, de kwaliteit van leven en het herstel. Dat moet echt in het hoofd van de artsen gaan zitten.’

Lees meer: