Impact story

Wereldwijd water besparen in kassen

Op diverse plekken in de wereld wordt gebruik gemaakt van Wageningse tuinbouwexpertise om op een duurzame manier meer voedsel te produceren. Kastechnologie aanpassen aan de lokale omstandigheden zorgt voor een hogere productie met minder waterverbruik.

In Saoedi-Arabië staat een enorm onderzoekscentrum met de naam Estidamah, het Arabische woord voor duurzaamheid. In de laboratoria en de bijbehorende kas, waar onder meer tomaten, komkommers en paprika’s worden geteeld, kijken onderzoekers naar de mogelijkheden om water te besparen en het gebruik van pesticiden te verminderen. Estidamah werd grotendeels ontworpen door wetenschappers van Wageningen University & Research. Ook na de bouw blijven WUR-onderzoekers betrokken bij het opleiden en ondersteunen van lokale medewerkers.

95% waterbesparing

Glastuinbouwdeskundige Jouke Campen was betrokken bij het ontwerp en de bouw van Estidamah en andere onderzoekscentra in het Midden-Oosten en de tropen. Volgens Campen is er veel bereikt in Saoedi-Arabië. Waar commerciële kassen 400 liter water nodig hebben voor een kilo tomaten, vergen onderzoekskassen van hetzelfde type maar 80 liter voor een kilo. Dit wordt mogelijk gemaakt door een gerichte, computergestuurde watergift. Daardoor wordt er per vierkante meter veel meer geproduceerd en tegelijkertijd minder water verbruikt. High-tech kassen die zijn uitgerust met airconditioning verbruiken zelfs 95% minder water dan traditionele kassen.

Wageningse glastuinbouwexperts zijn overal in de wereld actief. Niet alleen in Saudi-Arabië maar ook in landen als Australië, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten werkten ze mee aan het ontwerpen van onderzoekscentra. In Mexico werd een rekenmodel ontwikkeld om het gebruik van water en meststoffen te verbeteren en in Jordanië werden telers geholpen bij het omschakelen naar een moderne teeltvorm, waardoor het waterverbruik bijna halveerde en de productie per vierkante meter steeg met 30 tot 40%.

Lokale oplossingen

Wageningse onderzoekers houden zich bezig met alle aspecten van de teelt. Zo kijken ze naar lokale natuurlijke vijanden die schadelijke insecten kunnen bestrijden en naar verschillende plantenrassen, bijvoorbeeld tomatenplanten die beter tegen de warmte kunnen. Daarnaast moeten lokale tuinders overtuigd worden van de voordelen van een nieuwe werkwijze. Onder meer via webinars en speciaal opgezette demonstratiebedrijven brengen onderzoekers hun kennis over op de telers en hun medewerkers. In Saoedi-Arabië merkt Jouke Campen dat de tuinders geleidelijk meer vertrouwen krijgen in de nieuwe ontwikkelingen.

Nederlandse kassen en teeltmethodes kunnen niet zomaar worden overgenomen in de Golfregio, waar het bijna het hele jaar heet en droog is. Wageningse experts houden dan ook altijd rekening met de lokale omstandigheden. Ze staan wereldwijd bekend om hun deskundigheid op het gebied van voedselzekerheid, duurzaamheid en voedselveiligheid. In steeds meer landen maken ze het mogelijk om op een duurzame manier meer gezond voedsel telen.