‘Wij denken vanuit de gebruiker van de data’

Joske Houtkamp is Senior Onderzoeker in het team Applied Spatial Research (ASR). Daar werkt ze met allerlei ruimtelijke data over onze leefomgeving, vaak met betrekking op natuur en landbouw.

"Bij Applied Spatial Research (ASR) werken we met allerlei ruimtelijke data over onze leefomgeving, vaak met betrekking op natuur en landbouw – we zijn immers een Wagenings team. Wij werken mee aan het bewaken van de kwaliteit van deze data, aan het bruikbaar en betekenisvol maken ervan, bijvoorbeeld als ze bewerkt wordt in modellen, en we hebben een belangrijke rol bij het helder presenteren van data en (geo-)informatie. Dit doen we met een divers team, iedereen heeft zijn eigen reis afgelegd om juist hier uit te komen. Onze doelgroepen zijn ook divers: van wetenschappers tot beleidsmakers tot burgers.

Mijn eigen achtergrond is in Human-Computer Interaction, waar de interactie tussen een gebruiker en een computerapplicatie centraal staat. Dat past goed bij dit team. Bij ASR denken we zoveel mogelijk vanuit de gebruiker van de data. We brengen in kaart wat die nodig heeft en helpen de informatie daarop af te stemmen.

We werken vaak aan problemen die complex zijn en een integrale aanpak nodig hebben, zoals biodiversiteitsverlies of duurzame landbouw. Voor beleidsmakers bijvoorbeeld is de hoeveelheid factoren van zo’n probleem niet makkelijk te overzien. Wij helpen hen om een beantwoordbare vraag te formuleren en een antwoord te zoeken, gebaseerd op de beschikbare data, door verbanden te leggen en andere vormen van kennis te combineren.

Data betekenisvol maken betekent namelijk ook: duiding meenemen. Een goede presentatie maakt ook transparant waar expertkennis – kwalitatieve data, zou je kunnen zeggen – leidend moet zijn. We zijn bijvoorbeeld betrokken bij het ontwikkelen van een zogenaamd droogtedashboard voor Waterschap Limburg. Je hebt in Limburg beeksystemen die droog kunnen vallen; voor de beheerders moet zichtbaar zijn waar dan de grootste ecologische risico’s liggen. Wij vinden het belangrijk dat het dashboard, naast de informatie uit metingen, ook de conclusies van visuele inspecties meeneemt. Een meetpunt vertelt maar zoveel; de waarnemingen en beoordelingen van experts die het gebied zelf kennen blijven essentieel voor het bepalen van een goede oplossing.

Wetenschappers van de ASR spelen dus een bemiddelende rol tussen allerlei partijen in steeds nieuwe projecten. Persoonlijk zie ik ook kansen om die projectmatige basis te overstijgen. De kennis die we in al die projecten opdoen, kunnen we die verbinden en beter toegankelijk maken? Kunnen we onze oplossingen monitoren en evalueren? Synthese, daar liggen nog veel mogelijkheden."