Wijnbouwers omarmen waarschuwingssysteem tegen valse meeldauw

Voor wijnbouwers is het een uitkomst: met het waarschuwingssysteem tegen valse meeldauw zijn ze minder kosten kwijt voor de bestrijding van de schimmel. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) heeft dit systeem samen met Bio Fruit Advies ontwikkeld en getest in de praktijk.

Biologische wijnbouwers hebben vaak moeite hun druiven vrij te houden van valse meeldauw. Met de middelen die zij mogen gebruiken is er wel minder aantasting en breidt de schimmel minder uit, maar echt onderdrukken lukt niet goed. Bovendien is het vaak een verrassing wanneer de valse meeldauw precies toeslaat.

Voorspellen wanneer schimmel toeslaat

Onderzoekers van PPO hebben daarom samen met het bedrijf Bio Fruit Advies een waarschuwingssysteem ontwikkeld en getest tegen valse meeldauw. Op basis van gegevens over het weer en andere omstandigheden, laat het systeem zien hoe de schimmel zich ontwikkelt en of er gevaar is dat hij toeslaat in de druiven.

Dit prototype hebben de onderzoekers samen met de biologische wijnbouwers uitgetest. Daarbij maakten ze gebruik van verschillende wijngaarden en van druivenrassen die in zekere mate resistent zijn tegen valse meeldauw.

Adviseur vertaalt de metingen

weerstation

Het prototype waarschuwingssysteem werkt, maar interpretatie van de gegevens is nog lastig. Er is een deskundige nodig om de metingen van het systeem te vertalen in een bruikbaar advies. Voor de wijnbouwers geen probleem. Zij zien zoveel voordelen in het systeem dat ze gezamenlijk een weerstation hebben aangeschaft dat de input levert aan het waarschuwingssysteem. Voor de interpretatie van de metingen huren ze vervolgens een adviseur in.

Overigens werkt het systeem nog niet altijd goed. De onderzoekers ontdekten situaties waaronder het model nog niet goed werkte. Om een ‘robuust’ systeem te maken dat onder alle omstandigheden goed voorspelt of de schimmel kan toeslaan, is nog wat langer onderzoek nodig.