Interview

WUR-alumna Manon Peek, van International Development naar Nationale DenkTank 2021

Manon Peek wist in het laatste jaar van haar master internationale ontwikkelingsstudies nog niet precies wat ze wilde. Ze had nog geen zin in een vaste baan. Omdat het thema van de Nationale Denktank (NDT) 2021 'Kwaliteit van het onderwijs in Nederland' haar erg aansprak, heeft ze zich aangemeld. Ze werd toegelaten, vertrok voor een periode van vier maanden naar Hotel Casa in Amsterdam en volgde het intensieve fulltime programma.

Waarom heeft Manon zich aangemeld voor de Nationale Denktank 2021?

Manon heeft altijd al iets gehad met onderwijs: "Ieder kind moet zich kunnen ontwikkelen en zich veilig voelen". Het was een unieke kans om meer te leren over het Nederlandse onderwijssysteem. Bovendien kwam de eerder opgedane kennis tijdens haar studie International Development hierbij goed van pas omdat binnen het thema 'Kwaliteit van het (primair) en voortgezet onderwijs in Nederland' ook aandacht was voor kansongelijkheid.

Campagne 'Kansen te Koop'
De coronaperiode had nauwelijks invloed op de DenkTank. Alleen de laatste paar weken is er in kleine groepjes thuisgewerkt. De deelnemers van de NDT hebben zes oplossingen gelanceerd om het onderwijs in Nederland te verbeteren en sommige worden daadwerkelijk geïmplementeerd. Manon werkte aan een campagne 'Kansen te Koop' over kansenongelijkheid als gevolg van bijles, waarbij vooral de grootte van de portemonnee van de ouders bepalend is. De campagne is gelanceerd waarna een petitie is gestart om beleidsmakers aan te zetten tot actie. Op dit moment staat de campagne op een lager pitje, mede doordat de deelnemers aan het bijkomen zijn van de intensieve periode.

Manon lanceerde met haar team een campagne voor kansengelijkheid in het onderwijs

Presentatie oplossingslancering
Manon heeft de oplossingslancering via een (online) show gepresenteerd aan overheid, leraren, schooldirecteuren, familie, vrienden, partners, wetenschap, bedrijfsleven en de wethouder van onderwijs van Rotterdam. De show was een succes en vormde een hoogtepunt in het hele traject. Bekijk hieronder de presentatie op YouTube.

Toegevoegde waarde studie

Het inhoudelijk thema had niet echt raakvlakken met haar studie. Maar omdat er binnen bepaalde thema's altijd discussies over groepen of minderheden waren, kon ze een waardevolle bijdrage leveren, want dat is waar het in haar studie over ging. Verder heeft ze tijdens haar studie in Wageningen kritisch leren denken, onderzoeksskills ontwikkeld en geleerd om interviews af te nemen. Een ander nuttig aspect van haar studie was dat ze heeft geleerd hoe je tot een goede analyse komt.

Waardevolle contacten

Manon heeft waardevolle connecties overgehouden aan haar NDT-periode: "Je werkt samen in een team met 19 andere leeftijdsgenoten die allemaal een andere achtergrond en daarom een frisse blik op het thema hebben. En daardoor is het een hechte groep waarmee je naast dat je collega's bent, ook dingen onderneemt als vrienden."
De thema's liggen haar nog steeds na aan het hart. Zij en de andere deelnemers hopen er in de toekomst nog iets mee te kunnen doen.

Geinspireerd? Meld je dan ook aan voor DenkTank 2022 met als thema Biodiversiteit

Meld je aan voor de Nationale DenkTank!

De NDT heeft dit jaar een echt Wagenings thema: Biodiversiteit.

Wil jij je graag inzetten om maatschappelijke impact te maken, en ben je getalenteerd, enthousiast en (bijna) afgestudeerd of promovendus? Dan is deelname aan de Nationale DenkTank 2022 misschien wel wat voor jou!

Samen met 20 andere jonge denkers en doeners volg je in Amsterdam een fulltime programma van 4 maanden (15 augustus 2022 t/m 16 december 2022) waarin je onderzoek doet en oplossingen bedenkt voor een actueel maatschappelijk vraagstuk. Dit jaar gaat de NDT’22 aan de slag met het thema biodiversiteit. Geef je op als deelnemer en wie weet bouw jij jouw oplossing tijdens en na afloop van de Nationale DenkTank uit tot een succesvolle mediacampagne, startup of concreet beleidsvoorstel!

Over de Nationale DenkTank

De stichting Nationale DenkTank is opgericht om een brug te slaan tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven, met als doel de Nederlandse samenleving vooruit te helpen met vernieuwende ideeën. Daarom pakken elk jaar 20 jonge academici met verschillende studieachtergronden een maatschappelijk probleem aan in een Nationale DenkTank.

Thema partners

De Nationale DenkTank werkt ieder jaar samen met verschillende themapartners die de DenkTank zowel financieel als inhoudelijk mogelijk maken. Zo werd de Nationale DenkTank in 2021 ondersteund door: BMC, Gemeente Rotterdam, Het Leernetwerk, en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Deze instellingen herkennen het thema van de Nationale DenkTank 2021 in hun eigen organisatie en formuleren daarom samen met de deelnemers van de Nationale DenkTank 2021 de onderzoeksvraag en de belangrijkste uitgangspunten. Na de Nationale DenkTank 2021 blijven deze organisaties nog drie jaar betrokken als structurele partner. Om: partner te worden.

Over Manon

Manon, 26 jaar, rondde in 2021 haar Master International Development Studies af aan Wageningen University & Research. Daarvoor voltooide ze een uitwisselingssemester aan de University of Victoria en behaalde ze haar bachelordiploma antropology and human geography aan het University College Utrecht.

Na haar afstuderen is ze samen met haar vriend (WUR alumnus internationale ontwikkelingsstudies) aan de slag gegaan als onderzoeker en projectontwikkelaar bij de FairChain Foundation en Moyee Coffee in Uganda, Oost-Afrika. Daar werkt ze aan de ontwikkeling van projecten voor koffieboeren om in hun levensonderhoud te voorzien.

Ze heeft nog geen vaste plannen voor de toekomst, maar ze zou graag iets doen dat ontwikkelingshulp combineert met onderwijs en ondernemerschap. Hopelijk iets waarbij ze weinig achter de computer zit en veel avontuur beleeft. Een droom zou zijn om uiteindelijk documentaires te kunnen maken en zo belangrijke maatschappelijke thema's waar weinig mensen van weten, aan het licht te brengen.

Manon in Uganda | Copyright foto Jurrian Veldhuizen MSc
Manon in Uganda | Copyright foto Jurrian Veldhuizen MSc


Verschil Mag Er Zijn
In 2020 kregen Jurrian Veldhuizen en Manon het idee om Nederlanders met verschillende achtergronden en meningen bij elkaar te brengen. Zo is het maatschappelijke initiatief "Verschil Mag Er Zijn" ontstaan. Tegenwoordig maken ze geen matches meer tussen mensen om met elkaar in gesprek te gaan, maar werken ze aan verschillende thematische projecten in Nederland. Maar ze hebben nog steeds hetzelfde doel: minder geschreeuw, meer luisteren, minder polarisatie en meer empathie.