WUR onderzoekt eigen koloniaal verleden

Wageningen University & Research gaat de komende jaren onderzoek doen naar het eigen koloniaal verleden. Een nieuw aan te stellen historicus zal zich verdiepen in Wageningse activiteiten in Indonesië en Suriname. Het initiatief voor deze studie komt van de Raad van Bestuur.

Het beginpunt van de studie wordt 1876, het jaar waarin het landbouwonderwijs in Wageningen startte. De historicus wordt ondergebracht bij de leerstoelgroep Agrarische- en Milieugeschiedenis. Volgens leerstoelhouder Ewout Frankema moet de driejarige studie vooral een feitenrelaas opleveren: ‘Het is niet de insteek om het handelen langs de morele meetlat te leggen. De intentie is om meer over het eigen verleden te weten te komen.’

Uiteindelijk moet de studie resulteren in een boek dat in het Nederlands en Engels wordt uitgebracht. De historicus zal tijdens de studie langdurig in Indonesië en Suriname verblijven voor onderzoek. Naast een goed onderzoeker en schrijver, moet de kandidaat ook om kunnen gaan met de publiciteit die de studie naar verwachting oproept. Solliciteren voor deze functie kan tot en met 31 mei.