Blogpost

Killer-zilvermeeuw doodt kokmeeuwen op Texel

Gepubliceerd op
18 mei 2020

Dagelijks kijkt Mardik Leopold naar de kolonie grote sterns op Texel, om kleurringen af te lezen en om de ontwikkelingen te volgen. Daarbij kwam hij een bijzondere vogel op het spoor: een 'killer-zilvermeeuw', die regelmatig een kokmeeuw te grazen neemt. Mardik besloot het fenomeen op beeld te zetten - let op, niet voor zwakke magen!

"Ik kijk momenteel dagelijks naar de kolonie grote sterns op Texel, om kleurringen af te lezen en om de ontwikkelingen te volgen. Volgende week gaan we volwassen vogels op het nest vangen om ze van een GPS tracker te voorzien. Daarover later meer, ongetwijfeld.

Kokmeeuwen vangen

Ik heb nu interessant bijvangst-materiaal van dit werk. Grote sterns broeden in Nederland altijd samen met kokmeeuwen, in gemengde kolonies. Bij de kolonie op Texel (Wagejot geheten) leeft een 'killer-zilvermeeuw', die zich heeft gespecialiseerd in het vangen en (levend) opeten van kokmeeuwen.

Ik denk dat de zilvermeeuw dagelijks een kokmeeuw vangt en opeet. Af en toe gebeurt dat terwijl ik zit te kijken en vanmorgen was dat ook weer het geval. Ik zag hoe de zilvermeeuw eerst een keer over de kolonie vloog (een verkenning?), en bocht maakte en een tweede vlucht over de kolonie maakte. Dit eindigde toen een kokmeeuw, die de zilvermeeuw probeerde te verjagen, even voor en onder de zilvermeeuw kwam te vliegen. Dit was blijkbaar het moment waarom de zilvermeeuw wachtte en met een snelle zwenking en duikvlucht werd de kokmeeuw gegrepen, tegen de grond gewerkt, en aan de waterrand geslacht.

Buitenkans

Ik zat in de auto en in mijn spiegel zag ik dat Marc Plomp (Natuur Digitaal, Vogelinformatiecentrum Texel) 200 meter verderop andere vogels stond te filmen. Marc is professioneel natuurfilmer. Ik heb hem gebeld, hij kwam snel naar me toe en kon nog filmbeelden maken. Die beelden eindigen met een prachtige climax, maar dat zien jullie wel als je het filmpje bekijkt!"

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan