Blogpost

Zeehonden tellen in limousine-stijl

Gepubliceerd op
6 april 2020

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de wijze waarop de zeehondenonderzoekers tellingen van zeehonden uitvoeren. Het minimaal anderhalve meter afstand houden, betekent dat de telvluchten nu in limousine-stijl worden uitgevoerd. Sophie Brasseur vertelt hoe dit ging.

Sinds de jaren zestig wordt elk jaar vanuit de lucht de zeehondenstand bijgehouden. Vanuit een klein vliegtuig fotografeer ik de zeehonden die tijdens de ruiperiode en tijdens de geboorteperiode op de kant liggen. In het lab worden de foto’s bij elkaar gelegd en de zeehonden geteld. Zo houden onderzoekers van Wageningen Marine Research bij hoe het met de populatie gaat.

Afstand houden in een vliegtuig?

De huidige coronamaatregelen houden in dat een onderzoeker niet naast de piloot in het vliegtuig mag zitten. Zelfs als je achterin het reguliere vliegtuig zit, zou de afstand tussen de piloot en de waarnemer te klein zijn.

Dankzij het advies en de steun van de mensen op vliegveld Texel en de directeur van Twente Airport is het toch gelukt om ook dit jaar de eerste telvlucht uit te voeren; in limousine-stijl. Het was de piloot na wat gebel gelukt een groter vliegtuig te vinden, waardoor ik als waarnemer op veilige afstand kon blijven.

limousinestijltellen.jpg

Grijze zeehonden en masse aanwezig op de zandplaten

Het was zondag 5 april een prachtige dag. In deze tijden is het elke dag zondag voor de Wadden. Jachthavens zijn nagenoeg leeg; zelfs de drukste vaarroute tussen Harlingen en Vlieland/ Terschelling, waar normaal tientallen schepen voeren, was praktisch uitgestorven. Heerlijk moet dat zijn voor veel wadbewoners, en hiermee bedoel ik vooral de dieren.

Misschien komt het door de afwezigheid van bezoekers of misschien omdat het mooie weer precies samenvalt met de rui, maar op de enkele zandplaten waar de grijze zeehonden verblijven, lagen ze ook werkelijk en masse.

Toch niet helemaal stil...

Om te kijken of de zeehonden misschien ook op de stranden van de eilanden lagen, werd er langs het Noordzeestrand teruggevlogen. En daar was het minder rustig dan verwacht. Op de meeste stranden reden auto’s. Ameland spande de kroon; in de korte tijd dat er langs het eiland werd gevlogen, telden we 17 auto’s.

Ook een tegenvaller was dat een rondvaartboot de plaat tussen Terschelling en Vlieland aan het bezoeken was. Juist de plaat waar 80% van de grijze zeehonden in de internationale Waddenzee van Nederland tot en met Denemarken ligt.

Wachten op de resultaten

We vlogen tot net over de Duitse grens om ook de grijze zeehonden voor de deelstaat Nedersaksen te tellen. Op die manier kunnen we het aantal benodigde vluchten beperken.

We moeten de resultaten van de tellingen nog ontvangen. Over een paar weken is de volgende telling, dus: wordt vervolgd!