Blogpost

Volop grijze zeehonden met pups tijdens jaarlijkse telling op Griend

Gepubliceerd op
7 december 2018

Sinds 2013 bezoeken onderzoekers van Wageningen Marine Research jaarlijks in december het eiland Griend, om grijze zeehonden te volgen die daar een jong krijgen. Door foto-ID is het mogelijk individuele dieren te herkennen en ze van jaar op jaar volgen. Het is een jonge kolonie en elk jaar komen er nieuwe vrouwtjes bij om hun jong te werpen.

Te vroeg voor het geboorteseizoen? Zondag 2 dec 2018

Op zondag worden we door Eelke, Sybren, Theo en Nico met de Asterias, het schip van de Waddenunit, naar Griend gebracht. Hoewel de weersvoorspellingen eerder die week slecht waren, viel het nu alleszins mee; alleen een lichte miezer waardoor Griend in een lichte mist gehuld lijkt.

We worden net na laagwater afgezet. Dan verstoren we de vogels niet die juist met hoogwater bij het eiland liggen. Nadeel is wel dat we door het lage water niet dicht bij het eiland kunnen worden afgezet, en met alle spullen een heel eind moet waden en lopen op de droogvallende platen. Dankzij de hulp van Nico komen we voorspoedig aan op Griend. Dit jaar zijn we bijna tien dagen eerder dan de jaren hiervoor. Het is spannend of er zo vroeg zeehonden zijn. Twee weken geleden was er namelijk nog geen zeehond te bekennen op Griend. Zo gauw alle spullen in het hutje zijn opgeborgen, kijken we even wat ons morgen te wachten staat. We lopen over wat we ‘de landingsbaan’ noemen, een rechte strook over het eiland die ontstaan is toen de hoge delen in 2016 werden afgegraven. Gelukkig al snel zien we bij de noordoosthoek de eerste zeehonden ...

Maandag 3 dec 2018

Het weer ziet er goed uit vandaag. We moeten eerst wachten tot het water verder is gezakt, maar rond elf uur kunnen we er eindelijk op uit. We vertrekken in twee groepjes om zo een goed overzicht te krijgen van alle zeehonden op Griend. We zien relatief veel vrouwtjes die nog moeten bevallen van hun pup. De meeste pups zijn nog klein, en er zijn weinig gespeende pups. Eén pup zit zelfs nog helemaal onder het bloed en lijkt zojuist ter wereld te zijn gekomen.

IMG_9765.JPG

We zitten nu echt midden in de geboortepiek. Ongeveer twintig jaar geleden lag deze piek zo rond de kerst, maar om nog steeds onduidelijke redenen, is dat de afgelopen jaren naar voren geschoven. Nu ligt de piek zo rond Sinterklaas.

We lopen naar het Oosten, en zien onderweg nog een ruigpootbuizerd. Van elke zeehond die we tegenkomen, maken we links en rechts een foto, om ze later met behulp van patroonherkenningssoftware te vergelijken met de foto’s van voorgaande jaren. Vooral de vrouwtjes hebben een duidelijk en uniek vlekkenpatroon, waardoor elk individu makkelijk te herkennen is. Pups zijn nog wit en krijgen pas over enkele weken hun vlekken. De mannen zijn vaak te donker.

Na 21 dieren op de foto te hebben gezet, zien we eindelijk een oude bekende: Neckless.

Neckless
Neckless

Zij heeft al sinds we haar voor het eerst zagen een band of touw om haar nek. Bij de eerste ontmoeting enkele jaren geleden dachten we dat ze niet zou overleven. Toch is ze er elk jaar weer met pup! Even verder zien we weer een andere oude vriendin: Cactus, bekend van de eerdere blogs. En op de koop toe nog twee velduilen!

In totaal ongeveer 100 waargenomen dieren en we moeten morgen nog goed checken of we niets gemist hebben.

Wordt maandag vervolgd