Blogpost
Weblog Jeanine Janssen
In de maandelijkse weblog van Jeanine kun je lezen hoe het programma van een 3e jaars Plantenwetenschappen student er uit ziet.
Inleiding
Ik ben Jeanine Janssen, ik ben 20 jaar oud en ben nu derdejaars Plantenwetenschappen. Mijn specialisatie is Genen en Gezondheid.
Op de middelbare school was Biologie was mijn favoriete vak, dus daar wilde ik graag iets mee gaan doen. Ik wilde echter geen biologie gaan studeren omdat ik de loopbaanmogelijkheden niet echt interessant vond en ook omdat ik liever iets wilde gaan doen wat al iets gespecialiseerder was. Wageningen University biedt allerlei ‘Life Sciences” gerelateerde bacheloropleidingen aan en een aantal hiervan leken mij wel interessant. Tijdens mijn eerste bezoek aan de universiteit leek het me meteen leuk om er te gaan studeren. De sfeer hier is heel goed, en het internationale karakter van de universiteit sprak me aan. Ook was ik onder de indruk van de mooie campus. Tijdens mijn bezoek aan de open dag merkte ik al snel dat ik de bachelor Plantenwetenschappen het leukste vond en uiteindelijk heb ik deze studie dus ook gekozen.
De studie bevalt me goed en ik merk ook dat naarmate de studie vordert ik het steeds interessanter vind. Wat ik een groot pluspunt vind is dat het onderwijs hier redelijk kleinschalig wordt gehouden. Colleges zijn vaak wel in grote groepen maar de practica en wekcolleges zijn in kleine groepen opgedeeld en dat werkt erg prettig. Ook staan docenten en begeleiders open voor vragen en zijn de meeste ook bereid een discussie aan te gaan. De interactie met docenten is erg goed.
Ik kom uit Hilversum maar ben twee maanden voor het einde van mijn eerste jaar op kamers gaan wonen in Wageningen. Daarvoor reisde ik elke dag op en neer van Wageningen naar Hilversum, maar na een tijd werd ik dit toch wel echt zat. Nu ik op kamers woon hoef ik niet meer zo vroeg op te staan en het is ook gewoon leuk. Naast mijn studie doe ik allerlei verschillende dingen. Ik ben actief geworden bij de studievereniging van Plantenwetenschappen, Semper Florens. Ik zit in de Redakcie, de commissie die het blad van de vereniging (het Internodium) schrijft en samenstelt. Ook zit ik in de sponsorcommissie die ervoor zorgt dat de studievereniging genoeg sponsors heeft om leuke en/of leerzame activiteiten te organiseren. Het commissiewerk is leerzaam en de vergaderingen zijn vaak ook erg gezellig. Daarnaast zit ik regelmatig lekker een avondje thuis met mijn twee huisgenotes en ga ik sporten bij Sportcentrum de Bongerd. Ook gaan we met een aantal studiegenoten regelmatig samen eten en iets leuks doen.
Concrete toekomstplannen heb ik nog niet, al lijkt het me erg leuk om de veredeling in te gaan. Ook vind ik Plantenziektekunde erg interessant. Tsja, er zijn zo veel mogelijkheden en ik weet nog niet echt welke richting ik op wil, het kan nog alle kanten op gaan. Hopelijk stuit ik tijdens mijn vakken van het komende jaar op een onderwerp wat ik echt leuk vind en kan ik me in die richting specialiseren tijdens mijn bachelor thesis.
Mei 2015
In de tweede week van mei is periode 6 begonnen. Dat is dan alweer de laatste lesperiode is van dit academisch jaar. De afgelopen maand is het al een paar keer mooi weer geweest, en daarvan kreeg ik veel zin om tijdens een vrije middag of avond naar buiten te gaan. Rondom Wageningen kan je ideaal fietsen en wandelen/hardlopen want er liggen een aantal mooie natuurgebieden dicht in de buurt. Ook gaan veel studenten wanneer het mooi weer is naar de Rijn, om daar te picknicken en te zwemmen (als het tenminste warm genoeg is). De eerste week was het superlekker weer en daarom heb ik met vriendinnen spontaan een barbecueavond bij de Rijnoever geregeld. Ook in deze week had Semper Florens een “dauwtrap” naar de Grebbeberg georganiseerd, met een gids die informatie gaf over de wilde planten die in dat gebied groeien. Een dauwtrap is een wandeling door de natuur, maar dan heel vroeg in de ochtend. Deze keer verzamelden we met een groep van ongeveer 25 studenten om rond 6 uur naar de Grebbenberg te fietsen. Het was moeilijk om zo vroeg uit mijn bed te komen, ik had me wat verslapen en was bijna te laat … Oeps! Gelukkig was het een prachtige ochtend en de wandeling was erg gezellig. Tijdens het wandelen hebben we ontbeten en rond kwart over 8 waren we weer terug op de campus, zodat we meteen door konden naar college.
De afgelopen maand heb ik geen vak gevolgd, maar heb ik zowel de ochtend als de middag aan mijn thesis gewerkt. Ik moest nog een deel van mijn experimenten afronden, daarom ben ik de eerste drie weken veel in het lab aan het werk geweest. De afgelopen week had ik het druk met het schrijven van mijn scriptie. Het analyseren en verwerken van de resultaten van je proef is minstens zo belangrijk als het uitvoeren ervan en het kost ook flink wat tijd. Niet zo handig is dat een paar van mijn experimenten wat uitgelopen zijn, waardoor ik nu wat vertraging heb opgelopen met de thesis. Maar ik heb goede hoop dat het gaat lukken om het goed af te ronden! Daar ga ik in de maand juni hard aan werken. Dan begint ook het allerlaatste vak van mijn bacheloropleiding Plantenwetenschappen. Ik heb gehoord dat het een leuk vak is dus ik ben erg benieuwd … Je hoort er meer over de volgende keer!
April 2015
Hoi Iedereen! Ik zal jullie weer eens vertellen wat ik als student plantenwetenschappen zo ongeveer gedaan heb de afgelopen maand.
April is een vrij drukke maand geweest, waarin ik eigenlijk behoorlijk veel tijd besteed heb aan studeren en studiegerelateerde zaken. ’s Ochtends volgde ik de afgelopen 6 weken het vak Advanced Statistics. Dit is het een-na laatste vak van mijn Bsc-opleiding. Statistiek is erg belangrijk in het wetenschappelijk onderzoek. Een erg nuttig vak dus, maar het is af en toe niet gemakkelijk om door de stof heen te komen ... De voorbeelden en opgaven gaan meestal wel over onderzoek op het gebied van de life sciences, maar uiteindelijk komt het toch vooral neer op sommen maken.
De middagen waren gereserveerd voor mijn Bsc-thesis. De experimenten daarvoor waren in volle gang. De afgelopen maand heb ik veel tijd in het laboratorium doorgebracht. Ik zal even proberen een min of meer concreet voorbeeld te geven van mijn projecten in het lab. Omdat ik met levende organismen werk die je uit zaden of eitjes moet kweken, duurt het al snel een paar weken voordat een experiment echt van start kan gaan of de resultaten van de experimenten binnen zijn. Ik ben bijvoorbeeld bezig geweest met het voorbereiden van een genetische analyse: ik ga binnenkort de genexpressie in de plant van het gen dat ik onderzoek bekijken door middel van een methode die qPCR heet. Om dit te kunnen doen heb ik plantjes laten kiemen en groeien. Die plantjes heb ik geïnfecteerd met nematoden, en daarna de wortels van mijn plantjes geoogst en ingevroren. Vervolgens heb ik de wortels verpulverd om er RNA uit te isoleren. Van dit RNA maak je eerst DNA en dan heb je (eindelijk) een monster dat je in de machine kan doen die de daadwerkelijke qPCR-test gaat uitvoeren. Het praktische werk is leuk en erg leerzaam. Soms moeten klusjes op een bepaalde dag afgemaakt worden. Dat betekent voor mij dan : lange middagen. Ook hebben veel experimenten een lange doorlooptijd. Goed plannen is essentieel. Op de leerstoelgroep is het gelukkig wel gezellig en als ik laat in de middag nog aan het werk ben, dan ben ik zeker niet de enige. Nu het weer warmer wordt buiten gaan we ook vaak met zijn allen pauze houden op het dakterras van het gebouw. Daar zitten we dan heerlijk in het zonnetje.
Gelukkig was er ook nog tijd voor gezelligheid. Semper Florens, onze studievereniging,had twee activiteiten georganiseerd: een voor mannen en een voor vrouwen. Voor de vrouwen was er de Girl’s Night: lekker borrelen in de huiskamer van een van de leden (een studentenhuis in het centrum van Wageningen) en zelf cocktails mixen. Ook hebben we naar een echte vrouwenfilm gekeken. We hebben een oergezellige avond gehad en het was weer eens een leuke manier om de studenten plantenwetenschappen uit andere jaren wat beter te leren kennen.
De laatste week van de maand was het zelfstudieweek. Aan het eind van deze week had ik nog een hertentamen Wiskunde 2, (ik heb het gehaald! Yess!) en de eerste week van van mei had ik tentamen van Advanced statistics. Ik ben benieuwd hoe het gegaan is, maar in de tussentijd kan ik de komende weken weer van (iets) meer vrije tijd en hopelijk goed weer gaan genieten.
Maart 2015
Hoi iedereen! Wow, het is alweer eind maart!
Op dit moment ben ik bezig met mijn bachelor-thesis, hier zal ik aan werken tot begin juni. Ik heb dus nog even tijd voordat ik mijn scriptie moet inleveren, en dat is maar goed ook, want het gaat nog best veel tijd kosten om alle informatie te verzamelen. Zoals ik vorige maand verteld heb, ben ik nu mijn experimenten aan het uitvoeren en dat betekent dat ik een groot deel van de dag aan het werk ben in het lab. Daar ben ik vaak de hele middag druk mee bezig. Het praktische werk is afwisselend en kan uitdagend zijn, vooral als er iets misgaat en ik daar een oplossing voor moet bedenken. Laatst was bijvoorbeeld een deel van mijn plantjes onbedoeld geïnfecteerd geraakt met een bacterie, waardoor we ze niet meer konden gebruiken voor het experiment wat we hadden gepland. Gelukkig konden we ze toch nog gebruiken voor iets anders, maar ik heb wel flink moeten schuiven in mijn planning om het eigenlijke experiment opnieuw te kunnen doen. Inmiddels heb ik ook al een klein deel van de resultaten binnen. Hopelijk kan ik de komende maand een start maken met het analyseren van de resultaten en het schrijven van mijn verslag.
Naast mijn thesis volg ik ’s ochtends ook een van de laatste verplichte vakken van mijn bacheloropleiding: Advanced Statistics. Zoals de naam van het vak al verraadt, gaat het over statistiek, en dan specifiek over statistische analyses en toetsen bij wetenschappelijk onderzoek. Het vak is een combinatie van colleges en computerpractica. Tijdens de colleges wordt uitleg gegeven over de verschillende statistische toetsen en situaties. Bij de computerpractica leer je hoe je ‘standaard’ statistische software gebruikt, zoals het programma SPSS. De stof is soms wat droog, maar ik vind het toch wel interessant omdat het iets is wat je echt nodig hebt en (bij wijze van spreken) meteen kan gebruiken bij je eigen onderzoek. Heel nuttig dus!
Verder had ik afgelopen maand ook een aantal leuke activiteiten van Semper Florens, de studievereniging van plantenwetenschappen. Zo ben ik samen met de rest van de Redakcie de afgelopen tijd bezig geweest om het verenigingsblad te vernieuwen. De eerste editie van de nieuwe versie is inmiddels uit en we zijn er erg blij mee! Ook was er het jaarlijkse International Dinner, een avond met diner die georganiseerd wordt door de internationale commissie van Semper Florens om de interactie tussen de internationale en de Nederlandse studenten te bevorderen en de leden gelegenheid te geven om hun wereldwijde netwerk uit te breiden. Het was een erg gezellige avond en ik heb met veel verschillende masterstudenten uit onder andere China, Indonesië, Ierland en Canada gepraat. Daarnaast was het ook een goede gelegenheid om even een drankje te drinken met mijn vriendinnen/studiegenoten. Proost dus! En tot eind april!
Februari 2015
Zoals ik in mijn blog van vorige maand al kort heb verteld, ben ik bezig met mijn BSc-thesis bij de leerstoelgroep Nematologie. Deze keer zal ik daar eens iets meer over vertellen. Bij je BSc-thesis voer je meestal een klein onderdeel van een lopend onderzoek uit en daar schrijf je dan een wetenschappelijk verslag over. Het onderwerp en de experimenten die je gaat doen bedenk je dus niet helemaal zelf, maar je kiest binnen een al lopend onderzoek een vraag en manieren om die vraag te beantwoorden. Vervolgens ga je in overleg met de andere mensen die aan dit onderwerp werken zelf je experimenten plannen en uitvoeren en natuurlijk je verslag schrijven. Dat is waar ik op dit moment mee bezig ben: ik volg geen lessen, maar ben 'van 9 tot 5' op de leerstoelgroep bezig met het bijwonen van groepsbesprekingen en presentaties, het plannen en uitvoeren van experimenten en het schrijven van mijn verslag. Het is best raar om een tijd geen vakken te volgen, maar het went ook wel weer snel. Het is bovendien gezellig op de leerstoelgroep en ik heb er al veel mensen leren kennen.
Ik heb kortgeleden het schrijven van mijn onderzoeksvoorstel afgerond en ben nu echt begonnen met het praktische werk. In de blog heb ik al eens verteld dat ik een gen ga onderzoeken dat misschien een belangrijke rol speelt bij infectie van planten door plantenetende nematoden. Over dit gen is nog weinig bekend en met mijn project hoop ik nieuwe informatie erover te verzamelen. Cutting edge wetenschap dus! Om mijn onderzoeksvraag te beantwoorden ga ik een analyse maken van het gen en de expressie hiervan. Ook ga ik planten infecteren met nematoden – dat zijn trouwens kleine wormpjes, ze worden ook wel aaltjes genoemd – en het infectieproces bekijken door de microscoop. De afgelopen weken heb ik vooral in het lab gestaan om de experimenten voor te bereiden. De komende weken kan ik dan (als alles goed gaat) hopelijk beginnen met het verzamelen van informatie. Best spannend! Ik hoop dat alles gaat zoals ik verwacht ...
De komende weken staan er naast mijn thesisexperimenten ook een aantal leuke activiteiten met studievereniging Semper Florens op het programma. Zo gaan we met de Redakcie een volledig vernieuwde versie uitbrengen van het Internodium – ons magazine. Ook vindt binnenkort de bestuurswissel plaats en het International Dinner, dat speciaal gericht is op het mixen van de Nederlandse en buitenlandse studenten. Meer dan genoeg om naar uit te kijken dus!
Januari 2015
De eerste paar weken van 2015 zijn alweer voorbij! Zoals verwacht was januari een maand vol met veranderingen. Ik volg nu namelijk geen vak zoals gewoonlijk maar ik ben meteen na de kerstvakantie begonnen met mijn Bachelorscriptie. Voor mijn scriptie voer ik nu een eigen onderzoekje uit bij de leerstoelgroep Nematologie. Dat vond ik wel even wennen, het is namelijk het idee dat je echt “meedraait” met de leerstoelgroep en dus wordt er min of meer van je verwacht dat je bijvoorbeeld bij allerlei presentaties en besprekingen aanwezig bent. Dat is allemaal wel heel interessant want je komt op die manier ook te weten waar de mensen om je heen eigenlijk aan werken. Het voelt gek genoeg eigenlijk een beetje alsof ik daar nu werk of zoiets. De afgelopen maand ben ik eigenlijk alleen maar bezig geweest met literatuur bestuderen en een onderzoeksvoorstel te schrijven, dat was dus niet zo spannend en ik begin het schrijven voor nu wel een beetje zat te worden. Gelukkig begin ik over een paar dagen met het praktische gedeelte en ga ik mijn experimenten in het lab inzetten. Zo ga ik bijvoorbeeld planten met nematoden infecteren en hierbij het infectieproces bekijken. Uiteindelijk zal ik een analyse maken van de expressie van een bepaald gen dat ik onderzoek. Op deze manier hoop ik meer te weten te komen over de moleculaire interacties tussen een plant en een plantenparasiet. Ik ben benieuwd hoe mijn experimenten de komende maanden zullen verlopen! Tot die tijd geniet ik in elk geval van het grootste voordeel voor de student bij het werken aan je scriptie en dat is de gratis koffie en chocolademelk J.
Verder lagen de activiteiten van de studievereniging in de kerstvakantie even stil, maar nu zijn we met de Redactie weer langzaam bezig om te werken aan de volgende editie van het Internodium. Het nieuwe jaar werd ingeluid met het jaarlijkse Semper Florens Nieuwjaarsdiner waarbij we traditiegetrouw gaan gourmetten. Ondanks dat een deel van de lampen het niet meer deed doordat de 15 gourmetstellen die kort na elkaar aangesloten werden kortsluiting veroorzaakten was het een gezellige maaltijd.
De laatste weken van januari en de eerste week van februari had ik het vooral druk met mijn herkansingen leren. Vandaar Er waren namelijk (helaas) nog twee vakken die ik nog niet gehaald had. Nu zijn de herkansingen weer achter de rug en dus ik zit gespannen te wachten op de cijfers. Voor nu ga ik maar weer verder met het plannen van mij thesisexperimenten… Tot de volgende keer!
December 2014
Wauw, dit is alweer mijn laatste blog van 2014! December was een drukke maand. Het einde van een lesperiode is altijd hectisch, zo ook het einde van lesperiode 2. Tijdens de laatste lesweek was het gelukkig niet zo druk en was er nog tijd voor een gezellig feestje van mijn studievereniging Semper Florens en een avondje gezellig samen koken en dineren met vriendinnen. Ik had wel nog van alles te regelen voor het Internodium, het blad van de studievereniging. Zo moest ik nog een stukje schrijven, alvast stukjes nakijken en foto’s uitzoeken. Bovendien moesten we de advertenties van onze sponsors nog binnenkrijgen. De week daarna was het zelfstudieweek; voor de vakken die ik volgde moest ik nog veel studeren en twee verslagen schrijven. Een weekje achter de computer dus, om powerpoints van colleges te bekijken, verzamelde data te verwerken en analyseren en verslagen te maken. Ook in deze week moesten we nog een avond aan het werk om het Internodium in elkaar te zetten, zodat het naar de drukker kon. De week daarop was het tentamenweek en daarna ... eindelijk kerstvakantie. Tijd voor ontspanning en om lekker van de feestdagen te genieten!
Het nieuwe jaar 2015 zal voor mij een jaar worden met veel nieuwe dingen. Het komende halfjaar ga ik aan mijn bachelorthesis werken en mijn bachelorscriptie schrijven bij de leerstoelgroep Nematologie. Verder moet ik tot de zomer nog een aantal verplichte vakken volgen. In februari staan me nog twee herkansingen te wachten, maar het einde van mijn Bachelor Plantenwetenschappen is in zicht!
Dat het grootste deel van mijn bachelor erop zit, betekent ook dat ik binnenkort zal moeten beslissen wat ik wil gaan doen nadat ik mijn diploma heb gehaald. Sommigen stoppen na hun bachelor met studeren om te gaan werken of om een eigen bedrijf te beginnen. Ook kan je ervoor kiezen om een soort tussenjaar te nemen om te werken, te reizen of misschien wel een tijdje in het buitenland of aan een andere universiteit te studeren of ergens een cursus te volgen. Je kunt doen wat je wil, als je het maar voor elkaar krijgt om het te regelen.
De meeste studenten beginnen echter meteen na hun bachelor met een masteropleiding, en ik denk dat ik dat ook ga doen. Ik weet ook al zeker dat ik een master in de plantenwetenschappen wil gaan doen en dan ongeveer in de richting wil blijven die ik nu heb gekozen. Het lijkt me heel leuk om tijdens mijn masteropleiding stage te lopen of mijn thesis te doen in het buitenland, dat wil ik ook zeker gaan proberen te regelen. Ik zou het liefste naar een land buiten Europa gaan, bijvoorbeeld naar Noord- Amerika, een land in Azië (Japan!), misschien wel Australië of Nieuw-Zeeland … Ik weet nog niet wat het gaat worden en of het gaat lukken, maar het is zeker leuk om erover te dromen. Dream big! The sky is the limit, the world is your playground!
November 2014
De dagen worden korter en kouder, en de kerstvakantie is alweer in zicht : het is eind november. Op dit moment is de lesperiode in volle gang en volg ik vakken voor mijn Bsc-minor. Deze periode volg ik weer twee vakken. Het ene, Product quality and post harvest physiology, gaat voornamelijk over wat er in een vers plantaardig product gebeurt nadat het geoogst is. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld vers fruit, verse groenten of boeketjes bloemen. Het behoud van de kwaliteit van het product tijdens transport en opslag is erg belangrijk en kan beïnvloed worden door veel verschillende factoren. Bij dit vak kijken we zowel naar de biologie van een geoogst product als de mogelijke oplossingen voor praktische problemen. De helft van de tijd hebben we colleges en de andere helft practica. De practica vind ik bijzonder leuk. We werken namelijk met 'echte' producten zoals rozen, anjers spruitjes en bananen en voeren hiermee een aantal experimenten uit.
Molecular aspects of biointeractions gaat over de interacties van een plant met zijn belagers. Dat zijn er nogal wat: virussen, bacteriën en insecten bijvoorbeeld. Organismen die een voordelige symbiose met de plant aangaan zijn ook een belangrijk onderwerp. Er wordt vooral gekeken naar de moleculaire basis van deze interacties, bijvoorbeeld naar de functie van bepaalde stoffen die uitgescheiden worden door de plant of de belager. Ook bij dit vak bestaat de helft uit colleges en de andere helft uit practica. Deze practica zijn ook een beetje anders dan anders, want hiervoor zijn we ingedeeld in groepjes van 4 waarbij we aan een klein project werken bij een van de leerstoelgroepen van de universiteit die iets met dit vak te maken hebben. Ik ben terechtgekomen bij moleculaire biologie, waarbij ik met mijn groepje meewerk aan een onderdeel van een lopend onderzoek. Het onderzoek waar wij bij aansluiten gaat over planten die een symbiose aangaan met een stikstofbindende bacterie. Hiervoor werken we in een van de het onderzoekslaboratoria en mogen we allerlei verschillende technieken gebruiken. Zo gaan we bijvoorbeeld gebruik maken van een bepaalde kleuringtechniek waarmee we een kleurtje zien als een bepaald gen ergens in een weefsel tot expressie komt. Dit kleurtje is zichtbaar als je het weefsel onder de microscoop bekijkt.
De afgelopen weken ben ik ook druk bezig geweest met het uitzoeken van een onderwerp voor mijn bachelorthesis. Het is best wel vreemd dat het daar al bijna tijd voor is; de afgelopen twee en een half jaar zijn supersnel voorbij gegaan! Maar goed, ik heb afgelopen week besloten dat ik in mijn thesis een onderdeel van het infectieproces van plantenetende nematoden (dit zijn héél kleine rondwormpjes die in de grond leven) ga onderzoeken. Ik ben blij dat het onderwerp en nu uiteindelijk vaststaat, want ik vond het nog een hele opgave om iets te kiezen. Er zijn namelijk zoveel leuke en interessante projecten! Hopelijk kan allerlei verschillende onderzoekstechnieken uitproberen en veel praktische ervaring opdoen in het lab. Ik start in februari met het project, maar heb er nu al zin in!
Oktober 2014
De zomer is nu echt voorbij, en terwijl de planten buiten langzaam hun rustfase ingaan, krijgen de studenten Plantenwetenschappen het steeds drukker! En oktober was al niet echt rustig ...
De eerste week van oktober was de laatste week van de lesperiode. Er waren dus weer aardig wat deadlines voor de twee vakken die ik volg. Voor het ene vak moesten we voor een uitgebreid essay schrijven en voor het andere vak moest ik nog een practicumverslag inleveren. Het schrijven van essays en verslagen en het doen van literatuuronderzoek is een erg belangrijk onderdeel van een studie als Plantenwetenschappen. Verslagen schrijven is niet altijd even leuk of makkelijk maar wel ontzettend leerzaam. Ik vind het altijd een uitdaging. De vaardigheden die je opdoet bij het schrijven zul je in de toekomst waarschijnlijk ook vaak nodig hebben, aangezien de verslaglegging een van de belangrijkste onderdelen van wetenschappelijk onderzoek is.
De tweede week van oktober was het zelfstudieweek. Tijdens deze zelfstudieweek heb je de tijd om je voor te bereiden op de tentamens die de week erna plaatsvinden. In deze week zijn er dan ook geen colleges of practica of andere lessen geroosterd en heb je tijd om zelfstandig de lesstof te bestuderen. Het is alleen best lastig om je lang te concentreren als je de hele dag thuis zit te leren. Gelukkig had ik een goed excuus om even iets anders te doen, want deze week moest ik wel nog wat dingen doen voor de commissies waar ik in zit (zie vorige blog).
Het Internodium (het magazine van de studievereniging) moest namelijk deze week in elkaar gezet worden en opgestuurd worden naar de drukker. Met de redactie gaan we dan met zijn allen aan de nieuwste editie werken in een vast lokaal in een van de universiteitsgebouwen. We beginnen deze avond altijd door met de hele commissie gezellig samen te eten. Daarna kruipen we achter onze computers en beginnen we met het controleren van de stukjes, foto’s uitzoeken en bewerken en uiteindelijk zetten we alles bij elkaar en maken we er een mooi boekje van. Het is wel even doorwerken, maar het is ook altijd een leuke avond waarop er veel te lachen valt (bijvoorbeeld grappige foto’s genomen tijdens de activiteiten van de vereniging).
In de derde week van oktober was het moment van de waarheid aangebroken: het was tentamenweek. Mijn laatste tentamen was op donderdag, dus die vrijdag had ik lekker een dagje 'herfstvakantie' en heb ik wat leuke dingen gedaan in Hilversum.
De laatste week van oktober is de tweede lesperiode begonnen. Tot nu toe vind ik de vakken die ik volg echt heel leuk. Ik zit erover te denken om mijn thesis (waar ik binnenkort toch echt mee moet beginnen) in een richting te gaan doen die met deze vakken te maken heeft.
De eerste week van een nieuwe periode is altijd redelijk rustig, dus ik ben gezellig een avondje naar een Halloweenfeestje in een van de flatkroegen geweest, wat erg leuk was. Ook heb ik een avondje lekker gegeten en bijgekletst met wat vriendinnen uit mijn studiejaar. Sommigen van hen had ik echt al weken niet gesproken, omdat bijna iedereen een andere planning volgt dit jaar. Op dit moment volg ik allerlei zelf gekozen vakken voor mijn minor, maar veel anderen werken nu aan hun thesis of volgen de verplichte Bsc- vakken. Het is dan ook altijd interessant en inspirerend om te horen waar iedereen op het moment mee bezig is!
September 2014
Het nieuwe academisch jaar is weer begonnen! Op maandag 1 september zat ik na een welverdiende zomervakantie weer fris in de collegebanken, klaar om te beginnen aan het derde jaar van mijn bachelor Plantenwetenschappen. Een klein maandje later zit ik weer helemaal in het vertrouwde ritme en kijk ik stiekem alweer uit naar de kerstvakantie (op de universiteit hebben we geen herfstvakantie). Toch vind ik het wel lekker om weer bezig te zijn met studeren en weer in Wageningen te zijn.
De eerste 3 periodes van het jaar volg ik vakken voor mijn minor, het vrijekeuzegedeelte van de BSc-opleiding. Deze set vakken mag je dus zelf samenstellen. Ik heb voornamelijk vakken gekozen die gaan over de interactie tussen planten en hun omgeving, en de moleculaire processen die hier achter zitten. Deze periode volg ik de vakken Plant Plasticity and Adaptation en Ecophysiology. Ik vond het wel spannend om met deze vakken te beginnen. Pas als je een vak aan het volgen bent kom je er namelijk achter of de vakken die je uitgekozen hebt zo leuk, interessant en nuttig zijn als je dacht. Plant Plasticity and Adaptation bestaat voornamelijk uit colleges met een of twee keer per week een ochtend practicum. Deze combinatie van theorie en praktijk vind ik altijd prettig en komt veel voor bij de vakken die ik de afgelopen jaren heb gevolgd. Ook bij mijn andere vak wordt praktijk en theorie gecombineerd en hebben we afwisselend een week college en een week practicum over een specifiek onderwerp (waarvoor we ook allerlei verslagen schrijven). Dat even over de organisatie, nu de inhoud. Het vak richt zich op de manieren waarop planten zich aanpassen aan hun omgeving en laat zien wat voor overlevingstechnieken hieruit voortgekomen zijn. Het vak Ecophysiology gaat over de manier waarop organismen hun omgeving waarnemen en hierop reageren. Dit vak gaat niet alleen over planten maar ook over dieren.
Gelukkig had ik naast deze drukke vakken ook nog wel tijd om iets anders te doen. Zo ben ik bijvoorbeeld naar het jaarlijkse eerstejaarsdiner van Semper Florens geweest. Dit dinertje met aansluitende borrel in een van de flatkroegen is bedoeld om eerstejaars (zowel master- als bachelorstudenten) kennis te laten maken met de andere studenten/leden van de studievereniging. Dit is altijd een gezellige avond en het is ook leuk om je studiegenoten uit andere jaren te leren kennen.
Met het academisch jaar is ook mijn commissiewerk in de studievereniging weer begonnen. Ten eerste is het Smoelenboek waar ik vorig jaar aan heb gewerkt samen met de rest van de Smoelenboekcomissie klaar en het wordt nog uitgedeeld aan de leden van Semper Florens. We zijn blij met het eindresultaat en trots op wat we in een redelijk korte tijd hebben gemaakt. Nu het werk van de Smoelenboekcomissie opgeheven is ben ik bij de sponsorcommissie gegaan om te helpen sponsors voor Semper Florens te vinden en het contact met deze sponsors te onderhouden. Ik ben pas net begonnen maar ik denk wel dat het een leerzame ervaring wordt. De sponsors zijn namelijk vooral bedrijven die iets te maken hebben met plantenwetenschappen en in contact willen komen met potentiële toekomstige werknemers en andere mensen en bedrijven in het vakgebied. Het kan vast geen kwaad om de bedrijven waar je misschien later gaat werken een beetje te leren kennen. Ook ben ik (nog steeds) lid van de redactie die het magazine van de studievereniging schrijft.
Inmiddels zit ik dus alweer in het derde en laatste jaar van mijn Bachelor-opleiding. Dit betekent dat ik dit jaar ook een Bachelor Thesis zal gaan doen. Ik heb nog geen idee wat ik zou willen doen, maar inmiddels begint het echt tijd te worden dat ik iets ga kiezen! Maar meer daar over de volgende keer. Tot over een maand!