Nieuws

Bibliotheek maakt RAF luchtfoto’s online doorzoekbaar

Gepubliceerd op
21 september 2013

Bibliotheek Wageningen UR heeft de RAF luchtfotocollectie doorzoekbaar gemaakt via de Wageningen UR GeoPortal. Het gaat om 94.250 foto’s gemaakt in de periode 1943-1947 door de Royal Air Forces (RAF) ten behoeve van de bevrijding van Nederland. Het project is, dankzij donaties van afgestudeerden, medegefinancierd door het Wageningen Universiteits Fonds.

De luchtfoto’s zijn gegeorefereerd en gepositioneerd op de kaart van Nederland. Er kan tot in detail worden ingezoomd, zodat zelfs gebouwen en vegetatie herkenbaar zijn dankzij de hoge kwaliteit van de originele foto’s. De foto’s werden eerder gebruikt voor de productie van bodemkaarten. Nu worden de foto's geraadpleegd voor het bestuderen van de ontwikkeling van Nederland en vormen van landgebruik in de 20e eeuw. Daarnaast zijn er archeologische en historische sporen in het Nederlandse landschap uit vroege eeuwen te ontdekken. Natuurlijk getuigen de foto’s ook van Nederland tijdens de bezetting en van de Tweede Wereldoorlog: verdedigingswerken zoals de Grebbelinie, de Atlantik Wall en inundaties zijn goed zichtbaar.

Wageningen UR GeoPortal is momenteel in een bètaversie, de applicatie zal de komende jaren verder worden doorontwikkeld. Neem een kijkje (Engelstalig)