Studentinformatie

Wat kost studeren?

Eén van de belangrijkste vragen als je gaat studeren is: Wat kost studeren?

Je moet de huur van je kamer betalen, collegegeld betalen, boodschappen doen en natuurlijk wil je ook nog een beetje actief deelnemen aan het studentenleven.

Studiefinanciering

Vanaf september 2015 is de studiefinanciering veranderd. Alles over studiefinanciering kun je vinden op de website van DUO.

Als je na je Bachelor opleiding een twee jarige MSc opleiding in Wageningen volgt, heb je in totaal meestal recht op vijf jaar prestatiebeurs van DUO. Enkele WU MSc opleidingen hebben echter een wettelijke nominale studieduur van 1 jaar waardoor studenten van deze opleidingen van DUO tot maximaal vier jaar aanvullende beurs krijgen. Omdat de WU MSc opleidingen echter twee jaar duren, kunnen studenten van deze opleidingen met een aanvullende beurs een vijfde jaar aanvullende beurs van de universiteit krijgen conform de voorwaarden van DUO. (zie 5e jaar studiefinanciering WU)

Collegegeld

Om te mogen studeren moet je collegegeld betalen. Hoeveel collegegeld kun je vinden op de pagina Collegegeld. In september 2018 is er een halvering van het collegegeld voor studenten uit EU-landen (waaronder Nederland).

collegegeldverlaging.gif

Leermiddelen

Naast collegegeld moet je natuurlijk ook geld besteden aan boeken en dictaten. De hoogte hiervan verschilt natuurlijk per opleiding en opleidingsjaar. Dictaten zijn goedkoper dan boeken en vaak kun je ook tweedehands boeken kopen. De studievereniging geeft soms kortingen. Dure handboeken kun je vaak tijdens je hele opleiding gebruiken, dus die kosten maak je dan maar één keer. Toch zul je meestal € 50,- per maand kwijt zijn aan leermiddelen.

Stage

Natuurlijk kosten buitenlandstages ook geld. Toch lukt het de meeste studenten om subsidies of vergoedingen te krijgen voor de stage, soms is er een stagevergoeding vanuit het instituut of organisatie waar je voor werkt, soms is er 'een potje' bij de opleiding... er zijn verschillende mogelijkheden. En het leven in het buitenland is vaak goedkoper dan in Nederland.

Overige uitgaven

Een kamer in Wageningen kost ongeveer tussen de € 250,- en € 350,-. Daarnaast moet je natuurlijk ook wat geld reserveren voor de inrichting, al zijn er genoeg leuke tweedehands spulletjes die niet zoveel hoeven te kosten. Tip: vraag eens in je omgeving of iemand nog iets ‘over’ heeft.

Ook eten en boodschappen doen kost geld. Als je met meerdere mensen eet kost dit gemiddeld per persoon minder geld, en is het ook nog eens gezelliger dan in je eentje.

Daarnaast heb je andere regelmatige uitgaven, voor je studie (boeken) en levensonderhoud (kleding, toiletartikelen, enzovoorts), maar ook uitgaan behoort natuurlijk tot het studentenleven (drankjes, bioscoop, entreegeld, etc).

Deze uitgaven kunnen enorm verschillen per maand, maar wil je een indicatie dan kun je eens kijken op de studentenpagina’s van Nibud.

Het zal je opvallen dat je uitgaven meestal een stuk hoger zijn dan je inkomsten. Daarom hebben de meeste studenten ook een bijbaantje, meestal niet om rond te komen maar om nét een beetje ruimer te kunnen leven. Het lukt de meeste studenten goed zo nu en dan een interessant bijbaantje te vinden. Ook op de universiteit zelf zijn er vaak mogelijkheden. Zo verdien je iets bij en doe je ook alvast werkervaring op.

Er staat handige informatie over financiële zaken op de site voor ouders die ook voor jou zinvol is. Er staan daar filmpjes van studenten over geldzaken en een flyer met besparingstips van studenten.

Wageningen University biedt een collectieve zorgverzekering voor studenten aan via IAK.