Een rivier stroomt door een lappendeken van landbouwgrond

LEB Travel Fund

Het LEB Travel Fund stimuleert ontwikkelingen in het onderzoek van Wageningen Universiteit & Research (WUR) door financiële steun te verlenen aan promovendi en jonge onderzoekers voor bezoeken aan wetenschappelijke bijeenkomsten, studiereizen en specifieke trainingen.

Voorbeelden van ondersteunde activiteiten

 • Presentatie op een internationaal congres
 • Studiereizen door groepen promovendi
 • Specialistische training in het buitenland

Voor wie is het fonds bedoeld?

 • Promovendi van WUR
 • Jonge onderzoekers zonder vast werkverband en verbonden aan WUR
 • Buitenlandse onderzoekers aan WUR, afkomstig uit ontwikkelingslanden met beperkte financiële ondersteuning.

Ervaring van een promovendus

Tijdens de International Conference on Innovations in Extension and Advisory Services mocht Ir. Soutrik Basu zijn paper presenteren. Soutrik is PhD Researcher Critical Technology Construction bij WUR. De International conference vond in Nairobi, Kenia, van 15 tot en met 18 november 2011 plaats.

'Dat ik tijdens dit internationale platform mijn onderzoek mocht delen, gaf mij een immens gevoel van erkenning voor mijn werk. Daarnaast heb ik tijdens de conferentie vele excellente wetenschappers, onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en NGO-medewerkers mogen ontmoeten, die aan soortgelijke onderwerpen werken. Deze ontmoetingen zal ik mijn leven lang bij mij dragen'.

'Mijn presentatie was een boeiende ervaring: mensen stelde kritische vragen, maar gaven ook blijk van hun waardering. Dit zorgde bij mij voor nog meer motivatie om nog beter onderzoek in de toekomst te doen. Tot slot kreeg ik de kans om Keniaanse dorpen te bezoeken. Dit gaf zeker een extra dimensie aan de hele ervaring'.

'Ik ben het LEB Fonds erg dankbaar voor zijn steun. Ik weet uit eigen ervaring dat de inspanning van het LEB fonds een enorme impuls aan jonge onderzoekers geeft om hun onderzoek te presenteren op internationale schaal. Deze prachtige ervaring, het bijwonen van en deelnemen aan de congres, zou zonder de bijdrage van het LEB fonds niet mogelijk zijn geweest'.

Tijdens het gala diner. Tweede van links is ir. Soutrik Basu
Tijdens het gala diner. Tweede van links is ir. Soutrik Basu

Curatorium

Het huidige curatorium bestaat uit:

 • prof. dr. Tinka Murk
 • prof. dr. ir. Gerlinde de Deyn
 • prof. dr. ir. Ivonne Rietjens
 • prof. dr. Justus Wesseler, penningmeester
 • prof. dr. Marcel Dicke

Jaarrekening en beleidsplan

Contact, KvK-nummer en RSIN-nummer

Postadres

LEB Fonds
p.a. Postbus 9101
6700 HB Wageningen

Voormalige gegevens Stichting LEB Fonds

KvK-nummer: 41047922
RSIN-nummer: 816172171

Geschiedenis

Op 15 juni 1918 werd de Stichting ‘Fonds Landbouw Export Bureau 1916-1918’ opgericht, met als doel ‘de bevordering van de landbouwwetenschap en aanverwante handelswetenschap in haar gehele omvang’. De afgelopen jaren honoreerde het LEB-fonds gemiddeld zestig aanvragen per jaar, die variëren van reisaanvragen voor congressen tot het organiseren van wetenschappelijke bijeenkomsten of cursussen. Dit draagt substantieel bij aan de vorming en internationale ‘exposure’ van onze jonge wetenschappers. Per 22 november 2023 is Stichting LEB Fonds omgezet tot Fonds op Naam binnen University Fund Wageningen. Vanaf heden gaat het fonds verder onder de naam LEB Travel Fund.