
Dossier
Zeewier
In West-Europa is steeds meer belangstelling voor teelt van zeewier als bron voor o.a. voedsel, diervoeder, biostimulanten voor bodem en gewas, en bio-grondstof. Voordelen zijn dat er geen landbouwgrond nodig is en dat veel soorten in zout of brak water groeien. De omvang van de zeewierproductie in Nederlandse wateren is nog beperkt, maar de komende decennia zullen er op de Noordzee meer windparken ontwikkeld worden, die mogelijk kunnen worden gecombineerd met grootschalige zeewierteelt. In Aziatische landen wordt zeewier al op grote schaal geoogst, maar niet altijd op basis van een duurzame productiewijze. Wageningen University & Research (WUR) werkt aan de technologie om dit mogelijk te maken, met name toegespitst op de situatie in de Noordzee.
We werken onder andere aan deze onderwerpen:
- economische en technologische haalbaarheid grootschalige zeewierteelt
- ruimtelijke inpassing en effecten op het mariene ecosysteem
- ontwikkeling van duurzame teeltmethodes en zeewierveredeling
- verwerking van geoogste biomassa en ontwikkeling bioraffinage- en fermentatietechnieken
- ontwikkeling van afzetkanalen en business cases
- inventarisaties van risico’s o.a. op het gebied van voedselveiligheid
Het onderzoek wordt op projectbasis uitgevoerd. De financiering is afkomstig van onder andere de Europese Unie, het ministerie van LNV, TKI-Agri&Food en het bedrijfsleven, waaronder de zeewiersector.
Nieuws 2019-2020
-
Grenzen aan voedselproductie uit zee
-
Auto rijdt 80 kilometer op brandstof uit zeewier
-
Unieke innovatiechallenge technische universiteiten
-
Krekels en zeewier in plaats van vlees? Mansholt-lezing 2019 in het teken van de eiwittransitie
-
Een realistische kijk op zeewierproductie in de Noordzee
-
Insecten, zeewier-wraps en vegan ijs van fruit en groente in de schappen bij Lidl
-
Zeewier op koeienmenu Dairy Campus
In de media
Downloads
- Rapport: Development of Offshore Seaweed Cultivation: food safety, cultivation, ecology and economy - mrt 2019
- Rapport: Zeewier en natuurlijk kapitaal - mei 2016
- Rapport: A Triple P review of the feasibility of sustainable offshore seaweed production in the North Sea - sep 2013
- Rapport: Mogelijkheden voor de teelt van zeekraal in de volle grond - mrt 2013
- Rapport: Evaluatiestudie naar mogelijkheden voor grootschalige zeewierteelt in het zuidwestelijke Deltagebied, in het bijzonder de Oosterschelde - mei 2010
- Protocol voor oogsten en schonen van zeekraal
- Protocol voor veldbewerking en teelt van zeekraal
- Presentatie: Het gemengd zilt bedrijf op de grens van zee en kust
Publicaties
-
Time to Include Blue Carbon from Seaweed in Voluntary Carbon Removal Certification
EuroChoices (2023), Volume: 22, Issue: 2 - ISSN 1478-0917 - p. 13-19. -
Evaluation of 3 northwest European seaweed species on enteric methane production and lactational performance of Holstein-Friesian dairy cows
Journal of Dairy Science (2023), Volume: 106, Issue: 7 - ISSN 0022-0302 - p. 4622-4633. -
Feeding cows red seaweed poised to turn the tide on dairy and meat’s methane emissions
-
Food safety complicates development of seaweed touted as major methane reducer in cows, researcher warns
-
Interacties tussen zeewier en plankton in mesocosm studies; technische rapportage rond toepassing van nieuwe monitoringtechnieken
Den Helder: Wageningen Marine Research (Rapport C023/23) -
Processing-mediated reduction of elemental contaminants in seaweed food and feed products : Processing-mediated reduction of contaminant levels in seaweed products
Wageningen: Wageningen Food Safety Research (Report 2023.003) -
Seaweed as a novel protein source for broilers
-
Knowledge needs in realising the full potential of seaweed for world food provisioning
Global Food Security (2023), Volume: 37 - ISSN 2211-9124 -
The macro-economic effects of increasing seaweed production in the North Sea Region
Wageningen: Wageningen Economic Research (Report Wageningen Economic Research 2023-073) - ISBN: 9789464476873 -
Mexico worstelt met steeds grotere bergen stinkend zeewier op zijn kust