Dossier

Hoe voorkom je voedselverspilling?

Elk jaar gooien we alleen al in Nederland voor enkele miljarden euro’s aan goed bruikbaar voedsel weg of verwerken we het onnodig laagwaardig. Voedselverspilling gebeurt overal: bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca, maar vooral bij de consument thuis. De gemiddelde Nederlandse consument gooit jaarlijks zo’n 34 kg goed thuis weg. WUR onderzoekt hoe we dit kunnen tegengaan. Samen tegen voedselverspilling!

Tussen 2015 en 2030 de helft minder voedsel verspillen in Nederland. Aan die ambitie heeft Wageningen University & Research zich gecommitteerd. Zij zoekt, samen met het bedrijfsleven, de overheid en consumenten, naar oplossingen om dit te bereiken. Denk daarbij aan het terugdringen van oogstverliezen, nieuwe bewaartechnieken, slimme verpakkingen en handige apps. Maar ook aan zaken als voorlichting over de houdbaarheidsdatum en het bewust omgaan met boodschappen en kliekjes. Want het gedrag van de consument is een niet te onderschatten factor van betekenis. Zo proberen we vanuit allerlei invalshoeken de oorzaken van voedselverspilling te bepalen en deze verspilling te reduceren. Daarmee kunnen we een flinke slag maken in de uitdaging om de groeiende wereldbevolkng te voeden.

Lees meer over de ambities van WUR en haar rol in de Stichting Samen tegen Voedselverspilling

Geïnteresseerd in voedselverspilling in de zorg?

Lees meer over voedselverspilling bij ziekenhuizen

Neem contact op met de expert