Dossier

Lignine, groene grondstof voor chemicaliën en materialen

Lignine is een natuurlijke lijmstof die bomen, maar ook grassen en stro, stevigheid én flexibiliteit geeft. Gemiddeld bestaat een boom voor een kwart uit lignine. In Nederland hebben we zeer omvangrijke biomassa reststromen die vrij komen bij de productie van papier en karton en nu nog laagwaardig worden ingezet voor het opwekken van energie. Daar komt nu snel verandering in omdat lignine een serieuze biogrondstof aan het worden is voor de chemische industrie, waar zij onder andere harsen, schuimen en coatings van kunnen maken.

Kansrijke toepassingen

Ook zijn er kansrijke toepassingen van lignine in opmars zoals bioasfalt waar lignine deels Bitumen vervangt en in hoogwaardig bouwmaterialen waar het de giftige lijmstof fenol vervangt.

Bioasfalt op basis van lignine

Binnen een aantal projecten wordt door Wageningen Universiteit & Research samengewerkt met partners uit de productieketen van asfalt om verschillende samenstellingen van asfalt in de praktijk te testen.

Proefvakken

In totaal gaat het, verspreid over heel Nederland, om ruim 25 proefvakken die worden gelegd om goed te kunnen testen en voldoende data te kunnen verzamelen om grootschalige marktintroductie mogelijk te maken.

Aanleg bioasfalt