Voedselverspilling bij ziekenhuizen en zorginstellingen

Een vermindering van de voedselverspilling staat bij veel ziekenhuizen en zorginstellingen hoog op de agenda, omdat jaarlijks ongeveer 40 procent van wat is ingekocht in de vuilnisbak belandt. Dit is niet alleen zonde en onnodig, maar ook erg kostbaar. Gebaseerd op onderzoek bij drie ziekenhuizen is berekend dat ziekenhuizen op jaarbasis 6 tot 10 miljoen euro kunnen besparen. Omgerekend is dit €50.000 à €150.000 per ziekenhuis (afhankelijk van het type en de omvang van de zorginstelling).

Processen in kaart brengen

Een vermindering van voedselverspilling begint met het goed in kaart brengen van de huidige situatie. Hoe worden de maaltijden bereid? Hoeveel maaltijden zijn er nodig? Hoe groot zijn de porties? Wanneer er een duidelijk beeld is van de huidige situatie kunnen er aanpassingen worden gemaakt.

Een drietal ziekenhuizen heeft onder begeleiding van Wageningen UR Food & Biobased research de voedselverspilling in hun ziekenhuis onderzocht en de resultaten vertaald naar praktische aanbevelingen waarbij een kwart minder voedselverspilling gerealiseerd kan worden.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aanPublicatie

Bekijk het dossier over Voedselverspilling